Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Succé för expertkoll

Publicerad: 2 februari 2016, 10:05

E-hälsomyndighetens elektroniska expertstöd EES för säkrare användning av läkemedel fick sitt stora genombrott i fjol på apoteken. En enkel knapptryckning kan hindra felaktig medicinering.


It-stödet hjälper till att ha koll på läkemedel. Det visar om preparat passar ihop, om patienten får lämplig dos och om läkemedlet är lämpligt med tanke på patientens ålder.

Totalt gjorde apoteken under förra året 400 000 kontroller med hjälp av EES, motsvarande en ökning med 300 procent jämfört med 2014. Det skriver E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det finns väldigt många läkemedel och att hålla all information i huvudet är snart sagt omöjligt. Vi rekommenderar därför farmaceuten att alltid använda vårt it-stöd EES för att bedöma säkerheten i expeditionen, säger Bodil Lidström, apotekare på E-hälsomyndigheten.

Systemet finns i dag hos alla apotekskedjor fast användadet varierar stort mellan aktörerna. Vissa använder det vid varje expedition medan andra gör det betydligt mer sällan, enligt E-hälsomyndigheten.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev