torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Succé för medicin i sjukhusautomat

Publicerad: 18 oktober 2012, 11:37

Läkemedelsautomater har lett till färre läkemedelsskador och minskade kostnader på Karolinska universitetssjukhuset.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om läkemedelsautomater som har införts på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Personalen måste logga in i automaterna med fingeravtryck samt en kod och det går bara att komma åt det läkemedel som man valt. När det behövs går en automatisk beställning av nya läkemedel till apoteket.

Nu har automaterna utvärderats, och resultatet är positivt.

– Jag hade aldrig i mitt liv vågat tro att vi skulle få så här bra effekter. Det känns så roligt, säger Stina Fransson Sellgren, ställföreträdande omvårdnadschef på Karolinska sjukhuset, till Dagens Nyheter.

Fram till förra året var omkring 30 procent av alla lex Maria-anmälningar på Karolinska universitetssjukhuset kopplade till läkemedelsskador. Men sedan automaterna infördes har de nästan upphört, enligt tidningen. En annan fördel är att risken för missbruk av läkemedel bland personalen har minskat.

Sjukhuset har nu 50 automater, och vid årets slut ska de vara 64. Sjukhuset räknar med att spara omkring 400 000 kronor per automat eftersom inga onödiga läkemedel köps in.

– Förr beställde vi hem läkemedel till förrådet på varje avdelning, som man använde väldigt sällan. Nu måste vi verkligen tänka på vad vi behöver. Och om ett ovanligt preparat fattas i en automat, kan man lätt se på datorskärmen i vilken annan automat det kan hämtas, säger Stina Fransson Sellgren till Dagens Nyheter.

Läs den tidigare artikeln om läkemedelsautomaterna på Dagens Apotek.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev