Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Svensk läkare säljer otillåtet medel för fetmabehandling

Publicerad: 12 oktober 2005, 10:41

En kosmetisk klinik importerar ett icke godkänt preparat mot åderförkalkning och erbjuder det för behandling mot fetma. Klinikens läkare granskas nu av Socialstyrelsen.


På sin hemsida gör Dermakliniken, med mottagning i Malmö och Göteborg, reklam för en metod med fettborttagning, "fat-away-injections".  Behandlingen innebär att preparatet Lipodissolve, med den aktiva substansen fosfatidylkolin, injiceras under huden på det ställe som behöver behandlas.  

Trots den oblyga marknadsföringen på internet är varken behandlingen eller preparatet godkända i Sverige. Dessutom har läkaren importerat preparatet på egen hand, utan licens från Läkemedelsverket, något som inte är tillåtet enligt läkemedelslagen.

Kan bli av med legitimationen  Läkemedelsverket har nyligen uppmärksammats på att kliniken öppet marknadsför behandlingen och därför sänt ärendet vidare till Socialstyrelsen.

- Eftersom det handlar om ett grovt fel där legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal hanterar en produkt på ett felaktigt sätt, vill vi att Socialstyrelsen granskar i vilken omfattning detta sker på kliniken. Det finns anledning att ifrågasätta om det är lämpligt att läkaren får behålla sin legitimation, säger Tor Gråberg, chef för läkemedelsinspektionen på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket skulle å sin sida kunna utreda saken själv och göra en åtalsanmälan mot läkaren, men avvaktar nu Socialstyrelsens utredning. Där har handläggaren Sara Bogren vid tillsynsenheten i Malmö ännu inte hunnit sätta sig in i ärendet.

Läkaren, som vill vara anonym, säger till Dagens Medicin att hon inte känt till reglerna för import av läkemedel och att hon nu ska kontakta Läkemedelsverket.

- Eftersom det är fråga om en ny behandlingsform ingår kliniken i ett internationellt nätverk som arbetar för att få fram resultat som skall få behandlingen godkänd. Det finns ett stort intresse för behandlingen, säger läkaren.

Preparatet Lipodissolve är tillåtet i bland annat Tyskland, men då för att injiceras intravenöst för behandling av ateroskleros, förträngningar i kranskärlen. Det är inte godkänt för injektion under huden och inte heller för kosmetiska ändamål.

Varnar för biverkningar  På den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA:s hemsida varnas för den kosmetiska behandlingen med Lipodissolve, eftersom preparatet inte testats för ändamålet. MHRA varnar för allergiska reaktioner och säger sig känna till något fall där en patient kommit till skada efter behandlingen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev