Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Svenska staten förbereder inköp av influensavaccin

Publicerad: 18 maj 2009, 14:15

Det svenska skyddet mot svininfluensan höjs. Regeringen vill nu att Socialstyrelsen ska ta ställning till att köpa 9 miljoner doser pre-pandemiskt vaccin. (Ny version 16.57)


Glaxo Smithkline har gått ut med ett erbjudande till ett antal länder om att få köpa vaccin mot svininfluensan. Sverige har sedan 2007 ett avtal med företaget men detta innebär att vaccin ska levereras först när WHO bedömt att svininfluensan har blivit pandemisk.

– Det avtalsförslag som vi nu godkänt att Socialstyrelsen ska ta ställning till innebär ett erbjudande om leverans redan innan en pandemi brutit ut. På så sätt skulle skyddet förbättras, säger Henrik Kjellberg (kd) politiskt sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson (kd).

Gav inte det tidigare avtalet ett tillräckligt skydd?

– Det var ju upplagt så att det krävs en pandemi. Det nya avtalet skulle ge ytterligare en komponent eftersom vi nu har ett scenario där det inte utbrutit någon pandemi.

Henrik Kjellberg vill inte avslöja hur mycket avtalet, som förutom de 9 miljoner doserna också omfattar 200 000 förpackningar av det antivirala läkemedels Relenza, skulle kosta Sverige.

– Men vi har gjort bedömningen att det finns förutsättningar att komma överens, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev