Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Svenskar kan få medicin mot vinterkräk

Publicerad: 11 december 2013, 14:09

Medicin som stoppar illamåendet vid vinterkräksjuka – det låter utopiskt men läkemedlet finns redan. Nu testas det på magsjuka barn i Göteborg.


Om säsongen bjuder på ett ordentligt utbrott av vinterkräksjuka blir studien klar ganska snart.

– Annars kan det dröja ända tills nästa höst, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, som står bakom studien.

Det behövs 215 magsjuka barn från 6 månaders ålder till 16 år för studien. Sedan starten i februari har cirka 20 barn inkluderats.

Barn som kommer med magsjuka till Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg, ges en dos ondansetron alternativt placebo, får lämna avföringsprov och följs upp i 24 timmar.

Ondansetron är en substans som i Sverige och Europa ges mot illamående och kräkningar i samband med cellgiftsbehandling eller efter operation. I USA och Kanada används den regelmässigt även för patienter med magsjuka oavsett typ, och ges framför allt till barn för att de ska få behålla vätskeersättningen och slippa uttorkning, enligt Lennart Svensson.

­ – Men man har ingen aning om vilka mikroorganismer medicinen fungerar på. Nu ska vi för första gången ta reda på om den fungerar just vid vinterkräksjuka och maginfektion med rotavirus, säger Lennart Svensson.

Om så är, förstärks forskargruppens hypotes att nervsystemet är inblandat vid illamående och kräkningar vid calici- och rotavirusinfektion. Forskarna antar att virusen bland annat retar vagusnerven, kroppens längsta nerv, som svarar med att signalera till magen att kräkas.

Valet föll på ondansetron eftersom det har använts länge för att behandla nervrelaterade kräkningar och har få biverkningar. Eftersom patentet är utgånget är det också relativt billigt.

Men finns det ingen biologisk poäng med att kräkas?

– Inte vid virus, anser vi. Små barn kan gå i chock om de kräks mycket och är känsliga för uttorkning. Globalt beror drygt 50 procent av kräkningar och diarréer hos barn under tre år på rota- eller calicivirusinfektion så många liv skulle kunna räddas, särskilt i u-länderna.

Dessutom skulle smittspridningen minskas. Det skulle innebära stora ekonomiska vinster att slippa stänga sjukhusavdelningar och -kliniker på grund av vinterkräksjuka och patienter skulle kunna gå hem tidigare, poängterar Lennart Svensson.

Studien är en klinisk studie utan ekonomisk uppbackning av något företag.

Daniel Novak, ST-läkare på Drottnings Silvias barnsjukhus, är kliniskt ansvarig för studien och ser stor nytta av ett läkemedel mot kräksjuka.

– Vi har en stor andel barn som kommer in med magsjuka. Det är besvärligt, behandlingskrävande och patienterna behöver enkelrum. I dagsläget behandlas barnen med sockersaltlösning i första hand, kräks de mycket får de dropp. Hittar man en bättre lösning vore det lättare för barnen och färre skulle smittas, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev