Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Svenskar tar allt fler värktabletter

Publicerad: 27 maj 2009, 09:17

Svenskarna tar mer och mer receptfri värkmedicin. Men värktabletter som nyligen släppts receptfria har haft svårt att etablera sig.


Förra året köpte genomsnittssvensken receptfria värktabletter för nästan 16 dagars bruk, enligt försäljningsstatistik från Apoteket AB. Det motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med 1999.

En del av ökningen kan förklaras av ett ”tuffare” samhälle med högre förekomst av stressrelaterad värk i rygg och nacke, jämfört med 1990-talet. Det menar Kerstin Bergström, apotekare och ansvarig för det receptfria sortimentet av smärtläkemedel på Apoteket AB.

– Detta ser vi när vi över tid undersöker olika symtom i befolkningen, säger hon.

En annan förklaring är att fler typer av värktabletter nu säljs receptfritt jämfört med tidigare – glukosamin, naproxen, nabumeton, diklofenak och sumatriptan har alla tillkommit på senare år.

– Innan glukosamin klassades som läkemedel såldes det i hälsokosthandeln. När det gäller det läkemedlet jobbar också läkemedelskommittéerna med att öka den receptfria försäljningen på bekostnad av receptförskrivning, säger Kerstin Bergström.

Samtidigt menar hon att försäljningen av vissa av de nya receptfria läkemedlen inte nått upp till förväntningarna.

– Det tydligaste exemplet är nabumeton som började säljas receptfritt 2006. I dag är försäljningen försumbar, vilket är förvånande mot bakgrund av att läkemedlet har fördelen att det bara behöver doseras en gång per dygn. Motsvarande resonemang gäller till viss del också för naproxen, som har två doseringstillfällen, säger Kerstin Bergström.

– Jämfört med för tio år sedan finns ett helt annat utbud i dag. Det kan lätt bli splittrat för kunderna. Jag tror att både apotek och företag inte lyckats fullt ut med att förklara för- och nackdelar med olika preparat för kunderna.

Jan Hasselström är distriktsläkare vid Storvretens vårdcentral i Tumba och har forskat på behandling av smärta i primärvården.

Enligt honom är minskningen av acetylsalicylsyra den viktigaste trenden i försäljningen av receptfria värkläkemedel.

– Visserligen har acetylsalicylsyra en rätt kraftig smärtdämpande effekt, men biverkningssidan med ökad risk för magblödning är klart sämre jämfört med andra alternativ. Därför är det bra att användningen minskar, säger Jan Hasselström.

Den regionala försäljningen var högst i Värmlands län och lägst i Kronobergs län. I de bägge länen såldes per invånare receptfri värkmedicin för 20 respektive 13,7 dagars bruk år 2008. Den höga siffran i Värmland kan delvis förklaras av gränshandel från Norge.

För detaljerad statistik över användningen av receptfria värktabletter, se Dagens Medicin nr 22/09.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev