Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Sverige får egen vårdportal

Publicerad: 16 november 2005, 12:37

Den svenska sjukvården kan få en portal på webben, med e-tjänster för allmänheten. En samordnad utveckling kan spara mycket pengar för landstingen.


Många landsting har någon form av elektroniska tjänster för allmänheten på webben. Vissa vårdcentraler har försök med tidbokning och receptförnyelse, eller möjlighet att skicka e-post till läkaren.

Flera landsting har planer på nya investeringar i webbtjänster, bland annat Västra Götalandsregionen. En samordning av utvecklingen skulle kunna minska investeringskostnaderna.  Därför har landstingsdirektörerna initierat ett nytt projekt, med arbetsnamnet "Vården på webben". Första steget är en förstudie för att kartlägga vad landstingen redan har utvecklat.

-Vi måste börja med en inventering, så att man inte utvecklar samma saker överallt, säger Sofie Zetterström, redaktionschef på Sjukvårdsrådgivningen, och den som håller i projektet under förstudien.

Sjukvårdsrådgivningen.se, före detta Infomedica, är landstingens och Apotekets sajt med information om hälsa, sjukdomar och behandlingar.

Den skulle kunna utvidgas till att bli portalen "Vården på webben".

Kommit långt  Stockholms läns landsting är ett av de landsting som kommit längst när det gäller den tekniska utvecklingen av e-tjänster. Landstinget har gjort stora investeringar i portalen Vårdguiden med tjänsten Mina vårdkontakter, som erbjuder säker kommunikation över webben. Bara de säkerhetsfunktioner som används i Mina vårdkontakter har kostat landstinget 5 miljoner kronor, och ett ärendehanteringssystem kostade lika mycket.

Allt som utvecklats för dessa tjänster ägs av landstinget, och kan överlåtas till andra landsting utan kostnad. Vårdguiden kommer därför att finnas med som en part i projektet.

- Men det är inte bara i Stockholm man har utvecklat bra vårdtjänster, säger Sofie Zetterström.

Ett problem för en framtida vårdportal är att det behövs någon form av elektroniskt id-kort. Både patienten och vårdgivaren måste kunna identifieras säkert när man ska utbyta känslig information.

Ett e-id behövs också om man ska logga in på Nationell patientöversikt för att se sin egen journal, se artikel här intill. En vårdportal skulle kunna bli det naturliga stället att också komma åt även patientöversikten.

I Danmark och Storbritannien finns redan liknande webbsidor. Den danska heter Sundhed.dk, och den brittiska NHS Online.

Råd om sjukdomar  På danska Sundhed.dk finns många av de beståndsdelar som kan bli aktuella på den svenska sajten.   Där finns råd om sjukdomar och hälsa, information från alla amter, motsvarigheten till våra landsting, och möjlighet att hämta ut receptbelagd medicin om man har ett flergångsrecept. Allmänheten kan också nå uppgifter om sina sjukhusbesök, diagnoser och behandlingar. För att nå alla tjänster krävs en digital signatur, en form av e-id.

Ska då "Vården på webben" bli Sveriges Sundhed.dk?

-Vi har tittat en hel del på den. Jag tycker att den är bra men lite svår att hitta på. Kvaliteten på information varierar också en del mellan amterna, säger Sofie Zetterström.

Kan gå fort  Den svenska utvecklingen kan gå relativt fort. Förstudien görs klart i höst, och en projektgrupp ska bildas i början av nästa år. En första version av portalen ska finnas framme till årsskiftet 2007. Landstinget Gävleborg har anmält intresse för att vara delaktigt under utvecklingen.

- Vi har inte satsat så mycket på vår externa webbplats, så den får gärna vara försökskanin, säger Anders Tollmar, informationschef i Landstinget Gävleborg.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev