Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Sverige missar kunskap om läkemedel och fosterskador

Publicerad: 4 november 2014, 11:51

I dag saknas det kunskap om foster som aborterats på grund av fosterskada också har blivit exponerade för farliga läkemedel.


I ett brev adresserat till socialdepartementet och Socialstyrelsen undrar en rad läkare, barnmorskor och apotekare, knutna till webbplatsen janusinfo.se, vad som ska göras åt den kunskapslucka som i dag finns kring läkemedels eventuella fosterskadande effekt.

Som det ser ut i dag kopplas information om moderns läkemedelsanvändning från hennes mödrahälsovårdsjournal till det Medicinska födelseregistret när barnet föds vilket möjliggör forskning kring vissa samband mellan läkemedel och fosterskador.

Men dagens allt mer omfattande fosterdiagnostik leder till att skadade foster aborteras och då görs ingen koppling till moderns läkemedelsanvändning. Det kan, enligt brevet, resultera i en ”grav underskattning av ett visst läkemedels fosterskadande effekt”.

Karin Källén, reproduktionsepidemiolog på Reproduktionsepidemiologiskt centrum vid Lunds universitet, är en av dem som står bakom brevet.

– Det kan vara potentiellt riktigt farliga mediciner som vi inte upptäcker, säger hon till Dagens Medicin.

Karin Källén förklarar att det i första hand skulle vara bra att få med uppgifterna från mödravården men att avidentifierande uppgifter från läkemedelsregistret skulle bättra på kunskapen ytterligare.

– Vi har kämpat för detta och pratar om risker med läkemedel. Samtidigt som vi under flera års tid skjuter oss själva i foten och ingen vågar berätta att vi faktiskt har ganska dålig uppföljning, säger hon.

Den enda uppgift som finns kring foster som aborteras på grund av fosterskador är moderns ålder.

Enligt Karin Källén går det heller inte alltid att använda internationell forskning då populationsspecifika faktorer som nutrition och genetik spelar in på resultaten. Hon förklarar att Sverige tidigare legat i topp vad det gäller forskning kring farliga läkemedel då forskare i mångt och mycket har kunnat lita på registerdata.

– Men det kan man inte göra längre. I internationella jämförelser kan vi knappt vara med längre för vi har bara en del av data. En viktig röst har tystnat, säger hon.

Att ingenting har hänt i frågan beror, enligt Karin Källén, på att det saknats politisk vilja. Någonting hon har svårt att förstå då hon inte anser att frågan är politisk.

– Departementet har varit väldigt njuggt med att ta itu med detta för man tror att man kan förlora röster på det, säger hon.

Men nu gör ni ett nytt försök när det är nytt folk på departementet?

– Det ska man ju inte hymla med att Kristdemokraterna med sitt starka interna abortmotstånd har man inte velat besvära med den här typen av frågor. Det är också ett argument som jag inte kan förstå mig på. Det här handlar inte alls om aborternas vara eller icke vara.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev