Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Sverige sämre på nya läkemedel

Publicerad: 5 juli 2013, 12:04

Anders Lönnberg (S), landstingspolitiker i Stockholm och ordförande i Diabetesorganisationen, Christina Åkerman generaldirektör på Läkemedelsverket, Göran Stiernstedt, direktör för vård och omsorg på SKL, och Nima Sanandaji, teknologie doktor, diskuterade

Foto: Samuel Åsgård

Sverige blir allt sämre på att införa och förskriva nya innovativa läkemedel. Det hävdar läkemedelsindustrin i en ny rapport som presenterades under Almedalsveckan.


Läkemedelsindustrins branschorganisation Lif har gjort en kartläggning av användandet av nya innovativa läkemedel i Europa. Kartläggningen visar att Sverige oftast placerar sig i mittenskiktet av det knappa 30-tal länder som kartlagts. Enligt Lif är detta en tydlig försämring då Sverige tidigare tillhört de länder som använt mest nya innovativa läkemedel.

Alltför mycket fokus på kostnader är boven i dramat enligt läkemedelsindustrin. Och Lif fick medhåll  när man bjöd in till debatt i Visby.

– Vi har ett system som siktar in sig enbart på kostnader. Det är ett system som har uppstått när vi har decentraliserat ner kostnadsansvaret på kliniknivå, sa Anders Lönnberg (S), landstingspolitiker i Stockholm och ordförande i Diabetesorganisationen.

Under seminariet riktades även hård kritik mot att det finns stora socioekonomiska skillnader i användandet av nya dyra läkemedel.

– Om jag inte hade varit en högutbildad biotekniker hade jag inte vetat om att det här läkemedlet fanns, sa Nima Sanandaji, teknologie doktor vid KTH, som berättade om ett nytt läkemedel han fått mot sin reumatiska sjukdom.

Göran Stiernstedt, direktör för vård och omsorg på SKL, medgav att den nationella samordningen av införandet av nya läkemedel inte kommit så långt som han hoppats. Men sa att det arbete som nu pågår inom SKL kommer att leda till en bättre och mer konsekvent hantering av nya innovativa läkemedel i framtiden.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev