Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

"Systemfel bakom indragning"

Publicerad: 22 januari 2010, 14:35

Jan Håkansson, distriktsläkare och ordförande i SFAM:s läkemedelsterapiråd, tycker att indragningen av Reductil blottlägger ett systemfel. De data som nu visar på hjärtrisker borde ha funnits på bordet för länge sedan, menar han.


Jan Håkansson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicins läkemedelsterapiråd, blev inte överraskad av gårdagens besked att viktminskningsläkemedlet Reductil återkallas från marknaden.

– Det har varit känt att Reductil höjer blodtrycket. Det är mycket tråkigt att det tar så många år innan vi får reda på att riskerna är större än fördelarna, säger han.

– Paradoxalt nog tjänar företagen på att dröja med den typ av studier som den som nu visat förhöjda hjärtrisker med Reductil.

Jan Håkansson menar att relevanta studier om säkerhet i större utsträckning bör göras innan läkemedel med tveksam nytta släpps ut på marknaden. Reductil har funnits på den svenska marknaden i ett knappt decennium.

– Man bör göra en åtskillnad mellan läkemedel som utgör terapimässiga genombrott och gör stor nytta mot svåra sjukdomar, och denna typ av läkemedel där effekten av läkemedlet är mer tveksam. För de senare bör man kräva att företagen på ett tidigt stadium planerar randomiserade prövningar som reder ut riskbilden, säger Jan Håkansson.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har mot bakgrund av de senaste årens säkerhetsdebatt infört riskhanteringsplaner för nya läkemedel, som innebär att säkerheten hos nya läkemedel börjar utvärderas redan från godkännnandet. Detta system hade dock inte trätt i kraft när Reductil introducerades 2001.

Det är inte första gången på senare år som ett brett använt läkemedel mot övervikt dras tillbaka. 2008 försvann rimonabant, Acomplia, från marknaden på grund av psykiatriska biverkningar.

– Andra läkemedel som jag bedömer är i riskzonen är diabetesmedlet rosiglitazon, Avandia, och kolesterolsänkaren ezetimib, Ezetrol.

Dessa läkemedel är enligt Jan Håkansson exempel på läkemedel där viktiga säkerhetsdata fortfarande saknas trots att de funnits på marknaden relativt länge.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev