Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tablettbehandling mot SMA får grönt ljus

Publicerad: 1 mars 2021, 12:24

Patienterna som kan bli aktuella för behandlingen ska vara minst två månader gamla.

Foto: Thinkstock

Det första läkemedlet i tablettform mot vissa former av den svåra sjukdomen spinal muskelatrofi, SMA, får tumme upp av EU:s läkemedelsmyndighet EMA.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelEMA

Spinal muskelatrofi är en ovanlig och ärftlig sjukdom där bland annat motoriska nervceller i ryggmärgen bryts ned, vilket leder till att rörelseförmågan successivt förloras.

Det aktuella läkemedlet heter Evrysdi (risdiplam). Patienterna ska vara minst två månader gamla och antingen ha SMA av typ 1, typ 2 eller typ 3, eller bära på en till fyra kopior av genen SMN2. 

I studier har man sett att läkemedlet kan påverka produktionen av ett protein som är viktig för att motoriska nervceller ska fungera. Förhoppningen är att tablettbehandlingen ska leda till att färre av dessa nervceller bryts ned och att symtomen därmed lindras. 

Rekommendationen från EMA baseras på två studier. Den ena gäller barn med tidig sjukdomsdebut och den andra innefattar barn och vuxna med senare sjukdomsdebut.

I rekommendation om godkännande ingår dock att läkemedelsföretaget bakom tablettbehandlingen ska göra ännu en studie, en framåtblickande observationsstudie, för att fortsätta utvärdera risdiplams effekt på sjukdomsprogression. 

För att rekommendationen från EMA ska resultera i ett marknadsföringstillstånd måste den först klubbas igenom av EU-kommissionen.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om det banbrytande läkemedlet Spinraza (nusinersen), som ges med injektioner i ryggvätskan.

Läs mer

Klartecken för Spinraza 

Nytt stöd för genterapi vid muskelsjukdom 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelEMA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev