Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tabletter godkänns till unga med hudsjukdom

Publicerad: 7 september 2021, 12:49

Nu kan även unga med atopisk dermatit få tablettbehandling i form av jak-hämmaren upadacitinib.

Ämnen i artikeln:

HudKarolinska universitetssjukhusetReumatoid artrtitPsoriasisartrit

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Beslutet kommer från Europakommissionen och gäller för upadacitinib som marknadsförs under namnet Rinvoq. Läkemedlet godkänns för vuxna samt för ungdomar från tolv år med måttliga till svåra former av den kroniska och inflammatoriska hudsjukdomen.

Läs även: Tablett får godkänt mot atopiskt eksem 

Sedan tidigare kan en annan jak-hämmare som kallas Olumiant (baricitinib) ges vid atopisk dermatit, men då endast till vuxna. 

– Det är viktigt att vi får nya läkemedel för atopisk dermatit som är en vanlig sjukdom och där behandlingsalternativen är få för de svårast sjuka, säger Emma Johansson som är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. 

Godkännandet från Europakommissionen stöd av data från flera stora studier där upadacitinib utvärderats i monoterapi eller i kombination med topikala kortikosteroider.

Jak-hämmare ges i tablettform och blockerar ett särskilt protein som kallas januskinas som ingår i jak-signalering. En överaktivering av jak-signalering tros ha betydelse vid flera sjukdomar, däribland reumatoid artrit och psoriasisartrit.  

Läs även:

Viss effekt av ännu en jak-hämmare 

Få privatläkare med i nytt kvalitetsregister 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev