Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tecknat ska få fler att rapportera biverkningar

Publicerad: 18 oktober 2016, 09:47

Tecknad film ska locka fler att anmäla läkemedelsbiverkningar. Det hoppas Läkemedelsverket som drar i gång en ny informationskampanj.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Under 2015 registrerade Läkemedelsverket drygt 8 000 biverkningsrapporter för humanläkemedel och cirka 500 rapporter för veterinärläkemedel. Även om rapporteringen ökar, tror myndigheten att mörkertalet är stort.

För att råda bot på detta satsar Läkemedelsverket på att sprida information om biverksrapportering via bland annat animerade kortfilmer i sociala medier i sjukvårdens väntrum.

– Det är enkelt att biverkningsrapportera. Med hjälp av filmerna vill vi visa hur man gör om man vill rapportera att man drabbats av en misstänkt biverkning. Rapporteringen är en viktig del av säkerhetsarbetet kring godkända och marknadsförda läkemedel, säger Kerstin Jansson, chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket påpekar att det går att få goda råd om läkemedel och biverkningar på apoteken, som också kan hjälpa till med biverksrapporting.

Relaterat material

”Bäst om farmaceuten gör biverkningsrapporten”

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev