söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tidig cytostatika förlängde livet vid prostatacancer

Publicerad: 1 juni 2014, 11:30

Asco2014. Patienter med spridd prostatacancer kan tjäna tio månader i överlevnad om de får cytostatika samtidigt som hormonbehandling, enligt preliminära data från en amerikansk fas 3-studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– De här resultaten kan få stor betydelse i framtiden. De bör kunna medföra att patienterna rekommenderas kombinationsbehandling som första linjens behandling. Detta är helt nytt, då cytostatika i dag ges först när hormonterapi slutat fungera, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet till Dagens Medicin.

I studien ingick 790 patienter med nyligen diagnostiserad metastaserad prostatacancer. De randomiserades till antingen enbart konventionell hormonbehandling eller till hormonbehandling plus tillägg med cytostatikumet docetaxel.

Efter i median 29 månaders uppföljning var medianöverlevnaden 44,0 månader och 57,6 månader i respektive grupp.

Överlevnadsvinsten med tidigt docetaxel var särskilt tydlig hos den majoritet av patienterna som hade en hög metastasbörda. Här var överlevnaden 32,2 respektive 49,2 månader.

Bland patienter med en lägre metastasbörda var den aktuella uppföljningen ännu inte tillräcklig lång för att uppnå medianöverlevnad, alltså att hälften av patienterna hade avlidit.

Enligt Jan-Erik Damber är resultaten i samklang med praxis vid bröstcancer, där kombinationen av hormonbehandling och cytostatika redan är rutin.

– Inom prostatacancer skulle en sådan strategi med nödvändighet innebära att urologer och onkologer måste samarbete närmare, säger han.

Men Jan-Erik Damber efterlyser ändå mer information innan tidig cytostatikabehandling kan få genomslag i praktiken vid prostatacancer.

– Området kompliceras något av att det kom en liknande studie från Frankrike för en tid sedan som inte hade samma positiva resultat på överlevnaden. Dock var uppföljningen kortare i den studien, säger han.

– Och i Sverige håller vi på med en studie där kombinationsbehandling med hormoner och taxanbaserad cytostatika testas hos patienter som fått PSA-återfall efter initial behandling i botande syfte, säger Jan-Erik Damber.

Studien presenteras i dag, söndag den 1 juni 2014, på den stora plenarsessionen på Asco-kongressen. Undersökningen, som finansierats av federala forskningsmedel i USA, har letts av Christopher Sweeney, vid Dana Farber Cancer Institute i Boston, USA.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev