tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tidiga läkemedelstester poppis

Publicerad: 25 januari 2016, 10:37

Sverige lockar läkemedelsbolag att göra tidiga tester här.

Foto: Thinkstock

Antalet tidiga kliniska prövningar ökar igen i Sverige.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Antalet så kallade first in man-studier, det vill när man testar ett nytt läkemedel för allra första gången på människor, trefaldigats i Sverige i fjol. Läkemedelsverket fick förra året in 19 ansökningar om sådana studier. Det kan jämföras med sex ansökningar 2014 och tre stycken 2013, rapporterar Sveriges Radio.

Ökningen hänger ihop med den kompetens som finns här kring tidig forskning, anser Apotekarsocieteten.

– Den internationella läkemedelsindustrin ser att Sverige inte bara är ett högkostnadsland, utan att det du faktiskt betalar för är en hög kompetens och kvalitet. Och att det lönar sig i längden, säger vd Karin Meyer till Dagens Apotek.

En annan blågul fördel är att finns flera godkända faciliteter här för denna typ av studier och många CRO-företag med samlad kompetens, enligt Apotekarsocieteten. Farhågorna som fanns för fem-sex år sedan om att bolagen skulle välja att lägga sina tester i lågprisländer som exempelvis Indien har alltså inte besannats.

– Det har inte riktigt blivit så, säger Karin Meyer.

Hon påpekar att regelverket har styrts upp efter en allvarlig incident i England 2006. Då hände ett tillbud likt den i Frankrike, där en läkemedelstudie nyligen gick snett. Det fick industri, akademi och myndigheter att samlas för att förbättra reglerna kring denna typ av forskning.

Relaterat material

Hjärndöd efter läkemedelstest

En avliden efter läkemedelstest

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev