Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tillfälligt dosavtal i norr

Publicerad: 7 oktober 2016, 12:14

För att inte stå utan leveranser av dosläkemedel i början av nästa år har landstingen i norr tecknat ett tillfälligt avtal med Svensk Dos.


Landstingen i norr har direktupphandlat dostjänsten från Svensk Dos efter diverse överklaganden som ännu inte är avgjorda. Dospengen är satt till 97 öre per patient och dygn, visar dokument som Dagens Apotek tagit del av.

Svensk Dos hade hoppats kunna överta uppdraget från Apoteket AB vid årsskiftet, men eftersom konkurrenten Apotekstjänst ansökt om prövningstillstånd hos kammarrätten har landstingen inte kunnat teckna avtalet som planerat.

Norrlänningarna har alltså löst frågan genom ett tillfälligt dosavtal i avvaktan på de rättsliga processerna ska bli klara.

Att i princip nästan alla dosupphandlingar överklagas är ett gissel för landstingen. Sjuklövern har också aviserat att den siktar på att göra en ny direktupphandling eftersom den inte hinner får ett avtal på plats i tid på grund av att Apotekstjänst även där överklagat beslutet att ge uppdraget till Svensk Dos.

Svensk Dos ägs av Oriola-KD som också äger Kronans Apotek.

Relaterat material

Svensk Dos vann halva Sverige

Sjuklövern gör om dosupphandling

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev