lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tjernobylkatastrofen fortsätter att kräva offer

Publicerad: 6 september 2005, 08:00

Den stora kärnkraftsolyckan 1986 har orsakat eller kommer att leda till 4 000 dödsfall på grund av strålning och lika många fall av sköldkörtelcancer. Det är några av de efterverkningar av katastrofen som nu presenteras i en diger FN-rapport.


Nästan 20 år efter Tjernobylolyckan summerar nu ett hundratal forskare katastrofens effekter i en skrift som nu ges ut av "Chernobyl Forum". Bakom rapporten står åtta FN-organisationer, bland andra Världshälsoorganisationen WHO, och Rysslands, Ukrainas och Vitrysslands regeringar.

En mängd slutsatser presenteras i rapporten, både om hälsa och miljö. Cirka 1 000 personer som arbetade i reaktorn och räddningsarbetare blev utsatta för mycket höga stråldoser på olycksdagen. Under åren 1986-1987 arbetade mer än 200 000 personer i närheten av reaktorn. Fem miljoner människor bor i dag i områden i Ryssland, Vitryssland och Ukraina, som är förorenade med radioaktivitet.

Fram till i år har färre än 50 personer dött av de direkta strålskadorna, de flesta inom några månader. Men sammanlagt räknar forskarna alltså med att strålningen kommer att döda upp till 4 000 personer.

Cirka 4 000 personer drabbades av cancer i sköldkörteln på grund av strålningen. De flesta var barn eller tonåringar när olyckan inträffade. Minst nio barn har dött av cancer, men överlevnaden hos dessa cancerfall har ändå varit nästan 99 procent.

Forskarna har inte kunnat hitta bevis för att katastrofen har påverkat fertiliteten eller ökat risken för medfödda missbildningar. Däremot har olyckan varit en djupt traumatisk upplevelse för de cirka 350 000 personer som tvingats flytta från området. Myter och missuppfattningar om hoten kopplade till olyckan har lett till en "paralyserande fatalism" hos invånarna i området, enligt rapporten.

Representanter från Chernobyl Forum möts denna vecka för att diskutera hur man ska gå vidare med saneringen av området och rehabiliteringen av de drabbade. De program som har startats behöver ses över eftersom nya kunskaper om strålningen har tillkommit, och på grund av att brister i bland annat finansieringen. Dessutom riskerar sarkofagen som byggdes på olycksplatsen att kollapsa.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev