torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

TLV anmäler Astra Zeneca till NBL

Publicerad: 16 april 2013, 12:23

Astra Zeneca har gått ut med missvisande information till läkare, anser TLV.


Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har reagerat på att Astra Zeneca i ett brev skrivit att läkare nu kan erbjuda patienter att fortsätta ta det blodtryckssänkande läkemedlet Atacand, eftersom företaget justerat priset så att det motsvarar årskostnaden för högkostnadsskyddet.

– Vi anser att informationen är försåtlig och förleder läsaren att tro att patienten inte kommer att behöva betala mer än för högkostnadsskyddet. Men det kan mycket väl bli extra kostnader eftersom patienter kan stå på andra läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet, säger TLV:s chefsjurist Leif Lundquist på myndighetens hemsida.

TLV anser att Astra Zeneca handlat i strid med läkemedelsbranschens etiska regelverk och vill därför att NBL, Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, ska pröva ärendet. Trots att Astra Zeneca gått ut med ett förtydligande är frågan av principiellt intresse, anser myndigheten.

Petra Eurenius, kommunikationschef på Astra Zenecas marknadsbolag, säger till nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden att företaget aldrig velat påstå att Atacand ingår i högkostnadsskyddet och beklagar om budskapet blivit otydligt.

– Vi välkomnar en granskning av brevet i NBL, säger hon till Läkemedelsmarknaden.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev