Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

TLV lägger ansvar för information på apoteken

Publicerad: 10 december 2012, 14:23

Apoteken ska informera läkare när de ska förhindra utbyte av metadon. Det anser TLV i ett mail till åtta apoteksaktörer.


Tandvårds- och läkemedelsförsäkringsverket, TLV, skickade tidigare i höstas en fråga till åtta apotekskedjor om varför de förhindrat utbyte av metadon. Efter att ha fått svar från kedjorna har nu myndigheten också skickat ut ett förtydligande om vad som gäller för utbytet.

Myndigheten skriver bland annat att apoteken ska informera läkare när förskrivarkryss ska användas och att de ska uppmärksamma farmaceuter på när apotekskryss kan användas. Apoteken ska också säkerställa att registrering av förskrivar- respektive apotekskryss blir korrekt.

Kronans Droghandel var en av de aktörer som fick frågan från TLV om varför apotekskryss hade använts för att förhindra utbyte av metadon. Under sommaren hade utbyte av läkemedlet förhindrats vid 314 tillfällen på kedjans apotek.

I ett svar till myndigheten påpekar Kronans Droghandel bland annat att det rör sig om en känslig grupp patienter. När många av dessa inte vill acceptera ett utbyte är det inte rimligt att förorda det till varje pris.

Kronans Droghandel påpekade också att det handlar om små belopp som hade kunnat sparas, sammantaget 1 500 kronor för hela perioden juni till och med augusti.

Christian Vallentin, affärsområdeschef på kedjan, välkomnar att TLV inte går vidare med ett tillsynsärende, men påpekar att myndigheten i sitt förtydligande lägger ett tungt ansvar på apoteken.

– TLV skriver att apoteken ska informera läkaren när hon eller han ska kryssa. Jag anser att det måste vara TLV som ser till att läkare är upplysta om när de ska förhindra utbyte, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev