Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”TLV:s beslut är rimligt”

Publicerad: 30 oktober 2014, 14:07

Ola Weiland, professor i infektionssjuksomar, stödjer TLV:s beslut att endast subventionera läkemedel till de svårast sjuka patienterna.


I dag, torsdag, kom TLV:s beslut om subvention av två nya läkemedel mot hepatit C. Beslutet innebär att endast de svårast sjuka kommer att få tillgång till nya mycket effektiva läkemedel mot sjukdomen. Beslutet har kritiserats av Riksföreningen hepatit C som anser att fler borde få behandlingen.

Men Ola Weiland, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik i Huddinge, stödjer beslutet.

– När man får nya effektiva läkemedel måste man införa dem stegvis och det är rimligt att de som har mest nytta av dem får dem först, säger han.

Enligt beslutet är det patienter med fibrosstadium 3 och 4, patienter som genomgår organtransplantation och patienter som uppvisar svåra sjukdomar på andra organ än levern som ska få tillgång till behandling.

Flera nya läkemedel mot hepatit C kommer att introduceras det närmaste året och Ola Weiland ser därför ljust på framtiden.

– Redan vid årsskiftet kommer två till nya läkemedel och sedan kommer ännu fler. Med fler läkemedel ökar konkurrensen, vilket gör att läkemedlen blir billigare och kan ges till fler patienter, säger han.

Beslutet som TLV har tagit gäller bara fram till 1 juli 2015 och när det kommer nya läkemedel kommer TLV att ta ställning om till dessa ska subventioneras.

Hur mycket tillför de nya preparat som nu ska börja användas?

– Det är en fantastisk förbättring. Man kan se väldigt positivt på möjligheten att förbättra behandlingen, säger Ola Weiland.

Relaterat material

Nya hepatitläkemedel når endast de svårast sjuka

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev