lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

TNF-hämmare sålde mest

Publicerad: 22 januari 2016, 09:16

TNF-hämmare och hepatit C-läkemedel fortsätter att dominera försäljningen på apotek, mätt i kronor.

Ämnen i artikeln:

TLV

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Humira, Enbrel och Sovaldi toppade försäljningslistan i fjol. Det visar statistik som Dagens Apotek låtit E-hälsomyndigheten ta fram över försäljningen av förskrivna läkemedel under 2015.

Totalt sålde apoteken under förra året läkemedel på recept till människor för 28,3 miljarder kronor, exklusive moms. Det var nästan två miljarder kronor mer än 2014 då försäljningen uppgick till 26,4 miljarder kronor.

Precis som tidigare år var det Abbvies TNF-hämmare Humira som sålde allra mest, drygt en miljard kronor. På andra plats kom en annan TNF-hämmare: Pfizers Enbrel som sålde för dryga 800 miljoner kronor på apotek.

– TNF-hämmarna har varit storsäljare under flera år och haft en snabb kostnadsökning. Delvis för att Socialstyrelsen har riktlinjer för användningen som har vidgats på senare år, säger Pontus Johansson, senior ekonom på TLV, till Dagens Apotek.

För trean Sovaldi, Gileads hepatit C-läkemedel, landade försäljningen på 603 miljoner kronor.

– Sovaldi är ett nytt hepatit C-läkemedel som är mycket effektivt men också mycket kostsamt. Läkemedel mot hepatit C har börjat användas snabbt av landstingen eftersom detta är en allvarlig sjukdom och därför blir hepatit C-läkemedel snabbt en av storsäljarna på recept. Sovaldi är ett sådant exempel, säger Pontus Johansson.

Mest säljande läkemedel 2015

Mätt i kronor:

1. Humira
2. Enbrel
3. Sovaldi
4. Harvoni
5. Simponi
6. Daklinza
7. Lyrica
8. Alvedon
9. Spiriva
10. Gilvec

Källa: E-hälsomyndigheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev