måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Trumps ”antikroppscocktail” på väg till Sverige

Publicerad: 30 mars 2021, 06:10

”Det kallas för ”Trumpcocktail”, men på Socialstyrelsen använder vi inte det namnet”, säger enhetschef Marie State.

Foto: Getty Images

Fyra läkemedel utgör huvudvapnen i den svenska behandlingsarsenalen mot pågående covid-19. Men ett femte är på gång.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenLäkemedelsverketLäkemedelsföretagRocheLäkemedelCovid-19

T

TT


– Det kallas för ”Trumpcocktail”, men på Socialstyrelsen använder vi inte det namnet, säger enhetschef Marie State.

Smeknamnet kommer från USA:s förra president Donald Trump, som efter att ha blivit smittad med covid-19 behandlades med preparatet som är en ”cocktail” – en blandning av två antikroppar. Just nu pågår parallella samtal med den schweiziska läkemedelsjätten Roche som är tillverkare.

– Det pågår en EU-upphandling där det skrivs ramavtal. Socialstyrelsen har också dialog redan nu med den svenska delen av företaget och kommer så småningom bjuda in Roche i syfte att träffa en lokal överenskommelse i linje med EU-avtalet. Så fort det är klart hoppas vi på en leverans, säger Marie State, chef över Socialstyrelsens läkemedelskansli.

Dock är det högst oklart när läkemedlet kan komma till Sverige.

– Företagen har inte kunnat specificera när det är möjligt att få leveranser, säger Maria State.

Fyra läkemedel

Än så länge får covidvården nöja sig med framför allt fyra läkemedel: remdesivir , dexametason, tocilizumab och bamlanivimab. Enligt Socialstyrelsen är tillgången god för samtliga, men de används i begränsad utsträckning. Förklaringen är att det endast är få patienter som faktiskt kvalificerar för att få läkemedlen.

Exempelvis ska remdesivir, som först utvecklades mot ebola, endast sättas in mycket tidigt i sjukdomsförloppet för sjukhusvårdade patienter med behov av syrgasbehandling.

– Det är en liten grupp där remdesivir fungerar, säger Maria State.

Även bamlanivimab, ett antikroppspreparat som är framtaget särskilt för covid-19, används endast för en begränsad patientgrupp. Läkemedlet är också helt nytt och har först i mars börjat användas på svenska sjukhus.

– Jag frågade en läkare på Karolinska om de tänkte skruva upp användningen. Då sa han att det än så länge är för tidigt för att säga men att de hittills är nöjda, säger Maria State på Socialstyrelsen.

Är vården för återhållsamma med det här läkemedlet?
– Det vet vi inte. Just nu kan vi inte säga att vården är för restriktiv. Det är ett helt nytt läkemedel med en helt ny behandlingsstrategi. Men man tittar på hur man ska kunna utvidga gruppen som får läkemedlet.

Drömmer om piller

Trots fyra godkända vaccin i EU, och flera på väg så saknas det riktigt bra antivirala covidläkemedel, anser Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen. Han drömmer om en medicin i tablettform som kan tas direkt när man utsatts för covidsmitta.

– Det är svårt att hitta bra substanser och tar längre tid än att utveckla vaccin.

Trumpcocktailen då, hur viktigt kan del bli för svensk covidvård? Inte särskilt tror Lars-Magnus Andersson, även om antikroppspreparatet förstås kan hjälpa en del.

– Det troliga är att det blir ett begränsat antal patienter som kommer behandlas med detta, det vill säga de som har nedsatt immunförsvar, riskerar svår sjukdom och där infektionen upptäcks tidigt.

Erik Nilsson/TT

Fyra läkemedel kan bli fem

Remdesivir är en antiviral läkemedelssubstans, som antibiotika fast mot virus. Medicinen, som först togs fram för att motverka ebola, säljs av tillverkaren Gilead under varumärket Veklury. Läkemedlet ska hindra coronaviruset från att föröka sig.

 

* Dexametason är ett syntetiskt steroidhormon (kortisonpreparat). En stor studie i Storbritannien har visat att dexametason minskar dödligheten för svårt sjuka covidpatienter. Dexametason har varit godkänt som läkemedel i Sverige sedan slutet av 1950-talet.

 

* Bamlanivimab är en monoklonal antikropp mot coronavirusets spike-protein som hindrar viruset från att infektera celler. Läkemedlet har en så kallad beredskapslicens, vilket innebär att det inte är godkänt men kan ändå användas vid särskild licens.

 

* Tocilizumab är en monoklonal antikropp som också används för att behandla reumatism.

 

* ”Trumpcocktail”, eller Regn-Cov2 är en mix av två monoklonala antikroppar: casirivimab och imdevimab.

 

Det finns en farhåga om att utbredd användning av monoklonala antikroppar kan driva upp mutationerna av coronaviruset. Socialstyrelsen strävar därför efter att tillgängliggöra flera olika preparat ur gruppen monoklonala antikroppar eftersom risken då minskas.

 

Källa: Läkemedelsverket, Socialstyrelsen

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev