tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tumme ner för Evusheld som profylax

Publicerad: 13 december 2022, 11:06

Behandlingen baseras på monoklonala antikroppar.

Foto: Peter Bostrom

KORRIGERAD VERSION. NT-rådet avråder regionerna från att används antikroppsterapin Evusheld som förebyggande behandling mot covid-19.

Ämnen i artikeln:

NT-rådetTLVCovid-19LäkemedelEMAGöteborgs universitetToppnyheterToppnyheter Luftvägarna

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Läkemedlet baseras på substanserna tixagevimab och cilgavimab. Som så kallat pre-expositionsprofylax är syftet med behandlingen att skydda patienter med nedsatt immunsvar mot svår covid-19. Läkemedlet kan ges till både vuxna och barn från tolv år. 

Men behandlingen är dyr och kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår uppskattas till cirka 3,1 miljoner kronor av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.  Samtidigt är det osäkert hur effektiv behandlingen är mot andra varianter av covid-19 än omikronvarianterna BA.4 och BA.5, uppger myndigheten. 

Läs också: Ny möjlighet att skydda patienter med svagt immunsvar

Den sammanvägda bedömningen blir därmed att Evusheld inte anses kostnadseffektiv som förebyggande behandling mot covid-19, skriver NT-rådet i sin rekommendation.

Läkemedlet ges i form av injektioner. Antikroppsterapin fick klartecken från europeiska läkemedelsmyndigheten EMA tidigare i år. 

Nyligen uppdaterades det nationella vårdprogrammet för covid-19 och Evusheld rekommenderas inte längre som off label-behandling, vilket tidigare var aktuellt. Anledningen är att virusvarianterna som numera sprids inte är känsliga för läkemedlet. 

I en tidigare version av artikeln lyftes det fram att Evusheld används som off label-behandling, men det är alltså inte längre fallet. 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev