måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tumme upp för ny läkemedelskombo vid endomtriecancer

Publicerad: 2 mars 2023, 13:03

Keytruda (pembrolizumab) är en monoklonal antikroppsterapi.

Foto: MSD

Immunterapin pembrolizumab bör användas ihop med lenvatinib vid svåra former av endometriecancer, uppger NT-rådet i en ny rekommendation.

Ämnen i artikeln:

NT-rådetTLVHälsoekonomiLäkemedel

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Kombinationsbehandlingen riktar sig till vuxna som har en avancerad sjukdomsbild eller har drabbats av återfall. Sjukdomen ska ha förvärrats trots platinabaserad cytostatikabehandling, och patienterna ska inte vara aktuella för botande kirurgi eller strålning.

Om tumörvävnaden har defekta DNA-reparationsmekanismer i form av dMMR eller MSI-H kan antikroppsterapin Jemperli (dostarlimab) också vara ett alternativ, skriver NT-rådet.

Läs också: Antikroppsterapi får grönt ljus vid endometriecancer

Rekommendationen baseras på nya data från en öppen och randomiserad fas 3-studie, där fler än 800 patienter deltog. Totalöverlevnaden förbättrades med en kombination av Keytruda (pembrolizumab) och Lenvima (lenvatinib), jämfört med cytostatika i form av doxorubicin eller paklitaxel.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har gjort en hälsoekonomisk värdering av kombinationsbehandlingen med pembrolizumab och lenvatinib. Kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår hamnar på 1,65 miljoner kronor, jämfört med pegylerat liposomalt doxorubicin.

En nationell upphandling har gjorts för Keytruda inom ramen för regionernas samverkansmodell för läkemedel. Med avtalet får regionerna en del av kostnaden återbetald. Det upphandlade priset gör den aktuella behandlingen kostnadseffektiv, skriver NT-rådet.

Endometriecancer utgår från livmoderslemhinnan och drabbar runt 1 400 kvinnor i Sverige varje år. Främst äldre personer ligger i riskzonen. Runt 13 procent av patienterna får återfall i sjukdomen, enligt NT-rådet som uppskattar att cirka 200 patienter i landet kan vara aktuella för kombinationsbehandlingen.

Keytruda är en så kallad PD1-hämmare som enkelt förklarat höjer immunförsvarets förmåga att bekämpa tumörceller. Lenvima är en receptortyrosinkinashämmare som blockerar olika receptorer som reglerar tumörcellernas tillväxt och delning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev