Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tung drog ska prövas mot svårt stresstillstånd

Publicerad: 2 december 2016, 11:54

Foto: Thinkstock

Substansen MDMA, mer känd som festdrogen ecstasy, ska prövas mot posttraumatiskt stressyndrom som till exempel kan uppstå efter krigsupplevelser.


År 1912 lämnade det tyska läkemedelsföretaget Merck KGaA in ett patent på substansen MDMA som hade prövats på ett sjukhus i Berlin. Syftet var att ta fram ett läkemedel för att öka blodets koagulationsförmåga. Men företaget lade ner utvecklingen. Under 1970- och 80-talen började substansen i stället att användas som en festdrog och den blev snart klassad som illegal.

Nu ska MDMA för första gången testas i en större studie, rapporterar flera amerikanska medier. Den här gången ska läkemedlet prövas mot posttraumatisk stressyndrom som kan drabba personer som har upplevt krig, övergrepp eller andra traumatiserande våldshandlingar eller händelser.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har den här veckan godkänt att en fas 3-prövning med MDMA initieras. Minst 230 deltagare ska ingå i studien.

Svenska experter betonar att det är långt kvar tills ett läkemedel med substansen kan tänkas börja användas kliniskt.

– Än så länge är underlaget tunt och det kommer att dröja innan det här kan bli aktuellt för hälso- och sjukvården, säger Filip Arnberg, programdirektör för Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala, till Dagens Apotek.

Enligt bland annat New York Times kan ett läkemedel med MDMA vara godkänt år 2021.

I dag behandlas personer som drabbas av posttraumatisk stress ofta med kognitiv beteendeterapi. Hans Peter Söndergard, psykiater vid Kris- och traumacentrum på Södermalm i Stockholm, framhåller att det i många fall har god effekt.

– Ungefär hälften av patienterna blir hjälpta. Det är de mer komplicerade fallen som vi behöver mer effektiv behandling för, säger han till Dagens Apotek.

Personer med posttraumatisk stress får ofta också farmakologisk behandling mot ångest och depression.

– De läkemedel som används i dag vid det här tillståndet har en ganska måttlig effekt. Så visst skulle det behövas fler alternativ, säger Filip Arnberg.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev