Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Tungt krav på billigare preventivmedel till unga

Publicerad: 11 juni 2010, 09:55

Tungt krav på billigare preventivmedel till unga

Foto: Foto: Photos.com

Hormonella preventivmedel måste subventioneras så att de blir lika billiga för unga i hela landet. Det kräver tre föreningar för sjukvårdsanställda.


Organisationerna framför sina krav i en skrivelse till socialdepartementet. Brevskrivarna pekar på att priset för ett hormonellt preventivmedel i dag kan variera från 0 till över 1 000 kronor per år, beroende på var i landet den unga patienten råkar bo.

”Unga kvinnor som försöker hitta det preventivmedel som passar dem kan finna kostnaden oöverkomlig och hellre strunta i att skydda sig än att använda det preventivmedel som just i deras landsting råkar vara billigt men som de mår dåligt av”, konstaterar brevskrivarna.

De skriver också att landstingens skilda regler riskerar att skapa förvirring bland personalen på apoteken. Därför vill de införa samma subventioner på hormonella preventivmedel för unga upp till 25 år i hela landet. De vill även verka för att kondomer ska finnas fritt tillgängliga för alla ungdomar.

Brevet till socialdepartementet kommer från Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar, Svensk barnläkarförenings grupp för adolescensmedicin och Svensk förening för gynekologi och obstetriks arbetsgrupper för tonårsgynekologi och familjeplanering.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev