Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Två slags fågelinfluensa smittar människor

Publicerad: 21 mars 2006, 09:12

Två olika subgrupper av fågelinfluensaviruset H5NI smittar människor. Det framgår av en studie, som presenterats vid en konferens om infektionssjukdomar i Atlanta, USA.


En forskargrupp från den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention, har analyserat drygt 300 prover av H5NI-virus tagna i Sydostasien från 2003 fram till hösten 2005. Proverna är tagna från både fåglar och människor. Deras analys visar att två olika subgrupper av viruset har smittat människor.

Forskarna har tidigare identifierat olika så kallade genotyper av viruset. De flesta fall av H5NI hör till vad forskarna kallar genotyp Z, som låg bakom de flesta utbrotten av sjukdomen hos fåglar under 2003 och 2004 i Vietnam, Kambodja och Thailand. Och fram till 2005 är det en subgrupp av genotyp Z som ligger bakom alla fall av mänsklig smitta som forskarna har analyserat.

Men under 2005 hände det något med viruset. Då börjar en ny subgrupp av genotyp Z smitta människor, nu i Indonesien. Tidigare var det alltså inte känt att denna subgrupp kunde smitta människor.

Det finns ytterligare subgrupper av viruset, exempelvis den nyligen identifierade genotyp G. Dessa ligger dock, enligt vad som är känt, inte bakom något fall av mänsklig smitta, enligt forskarna.

Forskarnas slutsats är att i takt med att viruset breder ut sig geografiskt genomgår det även en genetisk utveckling.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev