Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Unga misstänks ta magmedel för rus

Publicerad: 10 februari 2014, 09:35

Apotekare misstänker att ungdomar använder det receptfria läkemedlet loperamid för att berusa sig.


Apotekare har vid flera tillfällen vänt sig till Läkemedelsverket för att de misstänker felanvändning eller stölder av magläkemedlet loperamid, skriver nyhetsbrevet Apoteksmarknaden. Loperamid som är aktiv substans i läkemedel som Dimor och Imodium används vid diarré och är en opioid. Misstanken är att ungdomar tar läkmedlet för att få ett rus.

”Det är helt vanliga ungdomar som kommer och köper. Först märkte vi att a-lagare kom in och snattade loperamid-preparat. Men sedan vi flyttat alla loperamidpreparat bakom disk ser vi ju tydligt vilka som har behovet. Det är svårt för oss att neka folk att köpa. Vem är i behov av loperamid för sin nervösa mage och vem är nyfiken på att testa ett receptfritt rus?”, skriver en apotekare till Läkemedelsverket i januari.

Apotekaren tycker att det är besvärligt att läkemedlen är receptfria då ”det verkar ha blivit en stark trend att berusa sig på dem”.

Men loperamid passerar inte blod-hjärnbarrären och den största risken vid överkonsumtion är sannolikt förstoppning.

– Vid höga doser kan läkemedlet ge svag centralnervös påverkan, men till största delen sker effekterna och bieffekterna utanför hjärnan, säger Karin Franck-Larsson, chef för enheten för medicinsk information på Läkemedelsverket, till Dagens Medicin.

De uppgifter om eventuellt missbruk som rapporterats från apotek ska tas upp i samtal med Folkhälsomyndigheten senare i veckan, uppger hon.

I ett svar från Läkemedelsverket till apotekaren som skrev i januari påpekar myndigheten att det inte finns några hinder i  lag för att apotek begränsar eller upphör med försäljningen av det  receptfria läkemedlet. Men om läkemedlet ska säljas med restriktioner  måste det gälla alla kunder eftersom det annars kan klassas som  diskriminering.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev