Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Uppsagda apoteksavtal hamnar hos Socialstyrelsen

Publicerad: 3 mars 2015, 11:08

Apoteket C W Scheele i Stockholm.

Foto: Samuel Lagercrantz

NY VERSION. När apoteket C W Scheele i Stockholm inte längre tillhandahåller läkemedlet Zanamivir vattenlösning för akut användning vid livshotande influensa, får kliniker utanför Stockholmsområdet svårare att få tag på medlet.


Det konstaterar läkemedelsföretaget Glaxosmithkline i ett brev till Socialstyrelsen. Läkemedelsföretaget har haft ett lager för läkemedlet på Scheele-apoteket, genom ett avtal med Apoteket AB, som stått för distribuering ut i landet. Nu har avtalet kring Zanamivir vattenlösning, för användning vid akut situation vid livshotande influensasjukdom, sagts upp.

Läkemedelsföretaget Orphan Europe Nordic AB har samma dilemma för tre av sina läkemedel, och skickar en särskild förfrågan till Socialstyrelsen för ett av dem, Carbaglu, som används vid behandling av sällsynta ureacykeldefekter.

Företagen har ansökt om hjälp från Socialstyrelsen för en lösning på frågan om lagerhållning och distribution av medlen, eftersom myndigheten har i uppgift att säkerställa tillgången till en liten grupp läkemedel och antidoter. Det gäller ett 20-tal ormsera och cirka 30 andra antidoter, två vacciner samt två immunglobuliner.

Men Socialstyrelsen svarar nej.  ”Det uppdrag som Socialstyrelsen har är väldigt specifikt definierat”, konstaterar myndigheten och någon möjlighet att inkludera de båda preparaten ser Socialstyrelsen inte.

Socialstyrelsen hänvisar företaget Orphan vidare till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och erbjuder sig att informera smittskyddsläkarna om läget för GKS:s  Zanamivir vattenlösning.

Apoteket AB har haft särskilda avtal om 24-timmarstillgänglighet för vissa preparat hos vissa läkemedelsföretag. Nu har Apoteket AB kontaktat företagen för att se över avtalen.

Kommer preparaten att dyka upp hos er igen?

– Ja, det handlar inte om att vi inte vill lagerhålla. Det handlar bara om att avtalen inte har varit så bra för oss. Vi håller på att ta fram nya avtal och för diskussioner med leverantörerna utifrån vad de har för behov, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör för Apoteket AB.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev