Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Uppsägningar planeras i Landstinget Gävleborg

Publicerad: 2 maj 2008, 10:15

Runt 100 färre administratörer, billigare läkemedel och mindre inhyrd personal. Det är några av de besparingsförslag som divisionscheferna i Landstinget Gävleborg nu har presenterat. Också annan personal kan komma att sägas upp.


Sjukvården i Landstinget Gävleborg ska spara 200 miljoner kronor i år. På valborgsmässoafton informerade divisionscheferna landstingsstyrelsen om den effektiviseringslista som verksamheterna tagit fram under våren.

Till de divisionsövergripande besparingsförslagen hör en översyn av den vårdnära administrationen. Där är målet att kunna minska administrationen med motsvarande 100 heltidstjänster.

Christina Wassberg, chef för division medicin, säger till Gefle Dagblad att även andra uppsägningar kan bli aktuella.

– Det kan det nog bli tal om.

Andra förslag handlar om att minska läkemedelskostnaderna.

– Ett exempel är att styra användningen av blodförtunnande medel till ett preparat som är hälften så dyrt som det vi ofta använder i dag. Förutom att kostnaden halveras minskar det nya preparatet blödningsrisken hos patienter och kräver färre injektioner, säger Christina Wassberg.

Också kostnaderna för inhyrd personal och för att köpa in vård från andra landsting ska minska.

När det gäller ICD, implanterbara defibrillatorer, ska bara patienter som överlevt hjärtstopp, inte de som riskerar ett första hjärtstopp, prioriteras.

Divisionscheferna föreslår också ändrade gränser för kataraktoperationer, operationer mot grå starr, men konstaterar samtidigt att det skulle innebära att de nationella riktlinjerna frångås.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev