lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Uppslagsvärk guidar semestersjuka

Publicerad: 14 juni 2017, 07:04

Foto: Thinkstock

Apotek Hjärtat lanserar det nya lexikonet Uppslagsvärk, med vanliga åkommor och apoteksprodukter översatta.

Ämnen i artikeln:

Apotek HjärtatLäkemedel

Apotek Hjärtat har genomfört en enkät ihop med undersökningsföretaget Novus med 1 045 respondenter. Tre av fyra har enligt undersökningen drabbats av sjukdom eller åkommor under semestern utomlands. Lexikonet Uppslagsvärk är tänkt att göra det lättare för svenskar i utlandet att säga vad de har drabbats av på apoteket.
Undersökningen från Novus visar att 70 procent har besökt apotek i andra länder. Var femte person som har besökt ett apotek i utlandet, har haft svårt att göra sig förstådd.
– Vi hoppas att vårt lexikon ska hjälpa våra kunder att kommunicera med apotekspersonalen på semesterorten så att de får rätt hjälp, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.
Lexikonet innehåller ett 50-tal sjukdomstillstånd, åkommor, läkemedel och apoteksprodukter på sex språk.

Kategorier som magproblem, värk och förkylning, sol och bad, sår, bett och stick samt intim finns översatta till engelska, spanska, italienska, kroatiska, franska och grekiska.

De vanligaste åkommorna man drabbas av är magproblem, vilket hälften uppger. Vanligt förekommande är också förkylningar, blåsor, soleksem, värmeutslag, insektsbett, halsont och feber. Totalt har tre av fyra råkat ut för de vanligaste åkommorna eller sjukdomarna under sin semester utomlands.

I lexikonet kan man söka på ord som magknip, förstoppning, huvudvärk, feber, sårtvätt, soleksem och blåsor. Det finns tillgängligt kostnadsfritt hos utvalda Apotek Hjärtat eller på webben.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev