Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Utbrott av påssjuka trots vaccin

Publicerad: 1 november 2012, 09:39

Ett utbrott av påssjuka bland pojkar i USA har förbryllat smittskyddsexpertisen då de drabbade redan var vaccinerade.


Att enstaka fall av påssjuka kan inträffa trots vaccination är inte förvånande eftersom inga vacciner ger ett hundraprocentigt skydd mot sjukdom. Men större utbrott i befolkningen på ställen med hög vaccinationsgrad brukar orsaka bryderi. Så skedde både 2006 och 2009/2010 i USA. Första gången insjuknade flera universitetsstudenter i påssjuka, och i den andra omgången drabbades pojkar i New York och New Jersey – nästan alla ortodoxa judar.

Totalt rapporterades 3 502 fall av påssjuka i det senaste utbrottet. Pojkar mellan 13 och 17 år var särskilt utsatta. De kom främst från de kvarter i stadsdelen Brooklyn, New York, där de flesta boende är ortodoxa judar, samt från judiska samhällen längre norrut i delstaten New York och i New Jersey.

Nästan nio av tio insjuknade hade vaccinerats vid två tillfällen mot påssjuka. Bristande vaccinskydd var alltså inte förklaringen till smittspridningen. I stället var det pojkarnas intensiva studier vid de ortodoxa judiska skolorna som banade väg för viruset, skriver en amerikansk forskargrupp i New England Journal of Medicine.

Under stora delar av skoldagen sitter pojkarna två och två mitt emot varandra vid ett smalt bord och diskuterar de heliga skrifterna. Efter en tid byter eleverna plats och får en ny diskussionspartner. Det korta fysiska avståndet pojkarna emellan gjorde att tillräckligt stora mängder virus kunde överföras för att leda till sjukdom hos vissa individer trots att de hade skyddande antikroppar.

Det faktum att 97 procent av dem som drabbades av påssjuka var just ortodoxa judar stödjer antagandet att det krävs stora virusmängder för att insjukna i påssjuka efter vaccination, skriver forskarna i tidskriften. Annars hade påssjukan spridit sig även till andra grupper.

Läs abstract:

Albert Barskey med flera. Mumps outbreak in orthodox Jewish communities in the United States. New England Journal of Medicine. 2012;367:1704-13. DOI: 10.1056/NEJMoa1202865

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev