Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Utsättning av TNF-hämmare gick bra

Publicerad: 21 februari 2014, 10:21

Foto: Photos.com

Många patienter med reumatoid artrit som svarat bra på tidig behandling med TNF-hämmaren Humira (adalimumab) behöll en låg sjukdomsaktivitet även efter att behandling med Humira avslutades, enligt en ny studie i Lancet.


– Det här är ett mycket spännande resultat som öppnar för användning av de mycket dyra biologiska läkemedlen på ett helt nytt sätt med potentiellt lägre kostnader, säger Ronald van Vollenhoven, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, och en av forskarna bakom studien.

Enligt nuvarande behandlingsrekommendationer används TNF-hämmare i regel bara hos patienter som inte fått tillräcklig effekt av läkemedlet metotrexat. Men den strategin utmanas alltså av resultaten i den nu aktuella studien.

– I stället för att fortsätta ta TNF-hämmarna år efter år kan det bli möjligt att avveckla behandlingen, förutsatt att den först prövas mycket tidigt i sjukdomens förlopp, säger Ronald van Vollenhoven.

I studien ingick patienter som nyligen fått diagnosen reumatoid artrit och som inte fått någon tidigare behandling mot sjukdomen. De deltagare, totalt nästan hälften, som efter ett halvårs behandling med metotrexat och Humira uppnått en låg sjukdomsaktivitet lottades till att fortsätta med TNF-hämmaren eller att sluta ta läkemedlet.

Patienter som hamnade i den senare gruppen fick enligt forskarna bara obetydliga symtomförsämringar under nästa ettårsperiod. Men ungefär var elfte av dessa patienter skulle ha haft nytta av ytterligare justering av behandlingen, som återupptagande av Humira eller tillägg av andra antireumatiska läkemedel, enligt forskarna.

De påpekar också att det behövs längre uppföljningar för att se om resultaten står sig längre än ett år.

– Det här behandlingskonceptet behöver förstås testas i större skala. Just nu pågår en stor nordisk studie, Nordstar, där vi undersöker den nya strategin, säger Ronald van Vollenhoven.

Den aktuella studien har finansierats av företaget Abbvie som står bakom Humira.

Läs abstract till studien: Josef Smolen med flera. Adjustment of therapy in rheumatoid arthritis on the basis of achievement of stable low disease activity with adalimumab plus methotrexate or methotrexate alone: the randomised controlled OPTIMA trial. Lancet 2014; 383: 321–332.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev