Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vaccin hindrade malariainfektion

Publicerad: 8 augusti 2013, 18:00

Genom att spruta in levande malariaparasiter i försökspersoner kan det gå att få ett fullständigt skydd mot sjukdomen, enligt en studie i Science. Men experten Mats Wahlgren tvivlar på att vaccinet kommer att användas kliniskt.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Tidigare forskning har visat att det går att få ett bra skydd mot malariainfektion genom att låta personer bli bitna av malariamyggor som bär på malariasporozoiter vilka försvagats genom strålning.

Sporozoiter är den form av malariaparasiten som kommer in i människans blod efter ett myggbett och som sedan tar sig till levern. Där förvandlas de till de former som sedan infekterar de röda blodkropparna och orsakar symtom.

Men försök att omvandla den här metoden till ett konventionellt vaccin har fram tills nu stupat på att det bland annat inte gått att ta fram levande sporozoiter som är tillräckligt svaga och samtidigt överlever efter att de sprutas in kroppen.

Detta tycks nu amerikanska forskare ha lyckats med. I en pilotstudie injicerade de  vaccinkandidaten PfSPZ  intravenöst i vuxna försökspersoner som sedan utsattes för kontrollerade infektioner av malariaparasiten.

Av sex personer som fick fem sådana här injektioner var det ingen som utvecklade sjukdomen.

Skyddet var sämre hos dem som fick fem doser, där tre av nio personer fick sjukdomen. I en kontrollgrupp som inte fick vaccin utvecklade fem av sex malaria.

Enligt forskarna tolererades vaccinkandidaten väl av försökspersonerna.

Forskarna skriver att framtida studier får visa hur länge skyddet från vaccinet står sig och huruvida det är möjligt att använda en intravenös metod för massvaccinering.

Det senare lär dock bli mycket svårt, enligt Mats Wahlgren, professor i parasitologi vid Karolinska institutet i Solna.

– Experimentellt sett är det här en intressant studie. Men jag tror det blir mycket svårt att vaccinera barn i Afrika med den här metoden. Då behöver man ett vaccin som kan ges under huden eller intramuskulärt. Och forskarna har tidigare visat att det här vaccinet inte ger något skydd om det ges via dessa administrationssätt. Vidare är det opraktiskt att ge sex doser av ett vaccin, säger han.

Det malariavaccin som i dag kommit längst i utvecklingen är RTS,S och består av endast en immungen komponent från malariaparastien. De första resultaten från de kliniska fas 3-studierna med RTS,S visade på ett 50-procentigt skydd mot malaria hos barn i Afrika. Men nyare resultat har dämpat förhoppningarna på vaccinkandidaten, se länkar här intill.

Läs abstract till studien:

■ Robert Seder med flera. Protection Against Malaria By Intravenous Immunization with a Nonreplicating Sporozoite Vaccine. Science, publicerad online den 8 augusti 2013. DOI: 10.1126/science.1241800

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev