Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vaccin inte beställt till alla

Publicerad: 26 augusti 2009, 14:17

Det influensavaccin som landstingen har beställt räcker inte till hela befolk­ningen. Det saknas omkring 600 000 doser.


Den 22 juni beställde landstingen 18 miljoner doser vaccin mot svininfluensan, två doser per person. Myndigheternas löfte är att vaccinet ska räcka till hela befolkningen.

Men det gör det inte. Sedan avtalet med Glaxo Smith­kline slöts i slutet av 2007 har Sveriges befolkning ökat. Enligt den senaste befolkningsstatistiken från Statistiska centralbyrån, som publicerades den 13 augusti, har Sverige 9 292 359 invånare.

Det betyder att nästan 300 000 personer riskerar att bli utan vaccin.

Ansvarig för beställningen var Ann-Marie Dellner, upphandlare vid Stockholms läns landsting.

– När jag gjorde beställningen utgick jag från den senaste befolkningsstatistiken, som gällde från den sista november 2008.

Men trots att befolkningen redan då översteg nio miljoner personer, beställdes ”bara” 18 miljoner doser.

– Alla kommer inte att vilja eller kunna vaccinera sig. Jag tror snarare att vi tagit till i överkant, så i slutändan är det mer troligt att vi får sälja eller kassera vaccin, säger Ann-Marie Dellner.

Åke Örtqvist, smitt­skydds­läkare i Stockholms läns landsting, är inne på samma linje.

– Ni journalister letar bara problem. Om vi lyckas vaccinera 90 procent av befolkningen har vi gjort en fantastisk insats, säger han.

Men influensa A-virus är föränderliga och mycket talar för att även det nya pandemiska viruset, A(H1N1), kommer att förändras under pandemins gång. Det konstaterar Social­styrelsen i en rapport som publicerades i förra veckan.

Risken finns då att viruset blir mer aggressivt, vilket kan öka trycket att få vaccin drastiskt.

Varje landsting får sin andel av vaccinet

Genom att dividera antalet invånare i respektive landsting eller region med den totala befolkningen fås en procentsats som används när vaccin­leveranserna börjar anlända i slutet av september.

Varje vecka, under tre till fyra månaders tid, beräknas 11,5 pallar vaccin anlända. Varje landsting får sin andel av varje försändelse.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev