Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vaccin mot svininfluensa kostar en kvarts miljard till

Publicerad: 5 maj 2010, 12:51

Landstingen kommer att få betala 250 miljoner kronor till för svininfluensan – detta trots att pandemin är över. Men enligt Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, blev den sammanlagda kostnaden lägre än väntat.


Sverige ska nu se över det avtal som för flera år sedan skrevs med vaccintillverkaren Glaxo Smithkline inför hotet om en ny influensapandemi.

Det uppger Sveriges Radios Ekoredaktion, som också berättar att landstingen kommer att få betala ytterligare 250 miljoner kronor för svininfluensavaccinet. Detta trots att pandemin redan är över.

Anders Tegnell försvarar dock kostnaden och menar att den egentligen är en besparing:

– Det här var ju en försäkring vi köpte för några år sedan för att vara säkra och ha tillgång till ett vaccin, och det kostade en summa pengar. Sedan har det visat sig att det vi köpte var ännu effektivare än vad vi trodde, vilket gör att vi nu kan lämna tillbaka delar av detta och i princip göra en besparing.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver Anders Tegnell och Anders Knape, ordförande i Sverges Kommuner och Landsting samt äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) att Sverige avstår från en fjärdedel av de 18 miljoner doser svininfluensavaccin som beställts, samtidigt som landet säkrar tillgången på pandemivaccin de närmaste åren.

Enligt debattartikeln har Sverige nu fått en bra uppgörelse för de miljontals vaccindoser som blev över från den beställning som landstingen gjorde i somras, då drygt 18 miljoner doser beställdes från vaccintillverkaren Glaxo Smithkline. Sverige kan nu avstå från en fjärdedel av doserna, samtidigt som tillgången på vaccin säkrats vid eventuella framtida pandemier genom att landstingen får rätt att byta ut den aktuella virusstammen, A(H1N1), mot något annat antigen.

Samtidigt slår de tre skribenterna fast, i något som påminner om ett bittert försvarstal, att den jättelika satsningen att vaccinera hela befolkningen var rätt strategi. Medierna, skriver de, var till en början kritiska för att arbetet gick för långsamt – detta trots att Sverige fick vaccin snabbast i hela världen. Lite senare, när smittan avtagit, vände medierna på steken. Då gick kritiken ut på att man köpt in för mycket vaccin.

Läs debattartikeln:

”Vi agerar på samma sätt om en ny pandemi slår till” (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News