Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vaccin uppges skydda 100 procent mot svår covid-19

Publicerad: 30 november 2020, 13:14

Foto: Johan Andersson/Bildbyrån

Det amerikanska företaget Moderna meddelar i dag de primära resultaten av sin fas 3-studie med vaccinkandidaten mRNA-1273 mot det nya coronaviruset.


Ämnen i artikeln:

VaccinDet nya coronavirusetCovid-19Covidvaccin

Baserat på totalt 196 sjukdomsfall bland de mer än 30 000 deltagarna uppnår vaccinet en skyddseffekt på 94,1 procent. Det är i stort samma effekt som framkom i den interimsanalys som bolaget presenterade för två veckor sedan, den gången baserat på ungefär hälften så många sjukdomsfall. 

Moderna anser sig nu också ha mer på fötterna att tydligare slå fast att vaccinet har ett bra skydd mot det som bolaget definierar som svårare fall av covid-19. Av 30 sådana sjukdomsfall inträffade samtliga i placebogruppen. Sålunda skulle vaccinet ha 100 procents skydd mot svår covid-19.

Vaccintillverkaren uppger att man i dag också ska ansöka om så kallat nödgodkännande hos USA:s läkemedelsmyndighet FDA samt om villkorat godkännande hos EU:s motsvarighet EMA.

”Vi anser att att vårt vaccin blir ett nytt och kraftfullt verktyg för att ändra kursen på den här pandemin och hjälpa till att förebygga sjukdomar och död”, säger bolagets vd Stephane Bancel i ett pressmeddelande.

Enligt Moderna ska vaccinet ha uppvisat samma effektivitet oavsett etnisk tillhörighet, ålder eller kön på de som ingått i testgruppen. Bolaget söker tillstånd i både EU och USA.

Sverige för förhandlingar med Moderna via EU-kommissonen, men har inte tecknat avtal om att köpa vaccinet.

Läs Modernas pressmeddelande här.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev