torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vaccinering med Modernas covidvaccin stoppas

Publicerad: 6 oktober 2021, 11:36

Stoppet för Spikevax gäller för personer yngre än 30 år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten, FHM, pausar vaccinationer med Modernas vaccin Spikevax mot covid-19 för personer födda 1991 eller senare.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenAnders TegnellCovidvaccinCovid-19

T


Orsaken är signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck, skriver FHM i ett pressmeddelande. Risken att drabbas är dock väldigt liten, uppger myndigheten.

”Nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor pekar mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, i synnerhet efter den andra dosen. Riskökningen ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, främst inom de två första veckorna”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Läs också: EMA utreder samband mellan inflammation i hjärtmuskel och covidvaccin 

Personer födda 1991 och senare som fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget, diskussioner pågår om den bästa lösningen för den gruppen. Totalt rör det sig om cirka 81 000 personer, skriver FHM.

”Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i pressmeddelandet.

TT

Följ all vår bevakning av covidvaccin 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev