Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vårdpersonal under 65 kan få andra Astra-dos

Publicerad: 27 april 2021, 06:01

”Eftersom det finns vård- och omsorgspersonal som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin och särskilt önskat att få en andra dos av samma vaccin så ger vi besked till dem att det är möjligt”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Foto: Johan Nilsson/TT

Personer under 65 år som tidigare fått en första dos av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria kan även få en andra dos av vaccinet. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19FolkhälsomyndighetenAstra ZenecaI korthetAnders Tegnell

Detta förutsatt att de vill, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Framför allt handlar det om personal inom vård och omsorg, eftersom det är i den gruppen det främst finns personer som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin i år.

Förra veckan rekommenderade myndigheten att personer under 65 år som fått en första dos av vaccinet ska få en andra dos av mRNA-vaccin som Pfizer eller Moderna.

”Eftersom det finns vård- och omsorgspersonal som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin och särskilt önskat att få en andra dos av samma vaccin så ger vi besked till dem att det är möjligt. Men vår rekommendation kvarstår att alla som fått en dos av Astra Zenecas vaccin bör erbjudas mRNA-vaccin som sin andra dos”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-05-07

Hej, jag är precis över 65 och fått första dosen av Astra Z vaccin (hade fått tid för annat vaccin, vilket ändrades och gick inte att påverka). Jag ville inte ha Astra då och jag vill absolut inte ha det nu. Jag är vårdpersonal och alla mina kollegor som är yngre får välja och det vill jag också kunna göra. Tycker detta är mycket olyckligt och det känns som jag blir straffad och åldersdiskriminerad. Tycker dessutom att strategin är förödande då en del då avstår komplett vaccinering, det val jag kommer att göra. Ur smittspridningssynpunkt är detta olyckligt speciellt för de som jag arbetar inom vården.

Anita

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev