Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Varför inte sic?

Publicerad: 23 september 2014, 05:30

Maria Björkman, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket, förklarar varför ”obs” blev ordet som ska användas på avvikande recept.


Det dröjde inte många minuter efter att Dagens Medicin och Dagens Apotek skrivit om Läkemedelsverkets förslag att använda ordet ”obs” på förskrivningar som inte följer Fass, förrän sic-förespråkarna bland förskrivarna gjorde sig hörda i kommentarsfältet.

Tanken bakom obs-förslaget är att göra jobbet smidigare för farmaceuter som i dag, enligt föreskriften, måste kontakta förskrivaren i dessa lägen. Det blev för mycket ringande helt enkelt, tyckte Läkemedelsverket.

Och eftersom det lilla ordet ”obs” redan i dag ska användas när det gäller avvikande dosering, så föll valet på det ordet.

– Vi anser att man bör kunna använda ”obs” till annat, exempelvis om man ger en lägre dos, inte bara högre, eller om man använder läkemedlet för behandling av något annat än vad som anges i godkännandet eller om man ordinerar läkemedel till ett barn som vanligtvis inte ges till barn. Sådana saker.

Vi har läsare som känner starkt för det latinska ordet sic, vad är det för fel med det?

– Det var länge sedan man slutade använda ordet sic, det fanns inte ens med i en tidigare föreskrift från 1997. Jag vet inte när det togs bort. Jag började jobba som receptarie på apotek i slutet av 1980-talet. Redan då stod det ju i föreskriften att man inte skulle använda latinska benämningar.

Varför inte det?

– Man ska använda svenska ord så att det inte blir några missförstånd.

Men vad säger du till dem som inte vill skiljas från sic då?

– De farmaceuter som finns i dag skulle nog förstå ordet sic också, men det ska användas svenska benämningar.

Relaterat material

Läkemedelsverket vill ha obligatoriskt ”obs”

Debattör lovar bot och bättring

deb”Varje recept behöver inte ifrågasättas”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev