måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Värktabletter kopplas till hjärtproblem

Publicerad: 30 september 2016, 11:00

Foto: Thinkstock

RÄTTELSE. Det finns ett samband mellan en högre risk för hjärtsvikt och medicinering med värktabletter som Voltaren och Ipren, enligt en ny stor studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Studien som publicerats i British Medical Journal visar att personer, som inom de senaste 14 dagarna tagit så kallade NSAID-läkemedel, har en 19 procent högre risk för att tas in på sjukhus för hjärtsvikt, jämfört med personer som tagit tabletterna längre tillbaka i tiden.

Sammanlagt ingick i studien data från nästan 10 miljoner användare i flera olika länder som under åren 2000 till 2010 började en behandling. De flesta lättare värktabletter som säljs på apotek och i butiker ingår i gruppen NSAID, som exempelvis Ibumetin, Voltaren, Zon och Alganex. Det är vanligt att personer med reumatism äter medicinen.

I studien förekom ett drygt 20-tal olika substanser som funnits i medicin som patienterna tagit, varav de vanligaste i studien var diklofenak (till exempel Voltaren), ibuprofen (Ipren med flera) och naproxen (Naproxen, Pronaxen med flera).

I nio fall kunde forskarna visa på ett signifikant samband mellan att substansen tagits under senare tid och hjärtsvikt. Risken för att få hjärtsvikt varierade mellan 16 procent och 83 procent beroende på substans.

Tillverkarna av medicinerna framhåller för The Guardian att studien analyserade enbart personer som fått medicinen utskriven av läkare för användning under längre tid och med en medelålder av 77 år.

Tidigare har studier lyckats visa på ett samband mellan medicinerna och en störd hjärtrytm, om de tas regelbundet. Forskarna bakom den nya studien anser att resultatet stärker bilden av ett samband mellan hjärtsvikt och läkemedlen, men att risken tycks variera från en medicin till en annan och beroende av dos.

I en bifogad krönika i tidskriften skriver två danska forskare att utifrån hur vanliga preparaten är blir "bara en liten ökning av risk för hjärtsjukdom en fråga för folkhälsan". De påpekar att det faktum att medicinerna ofta köps i vanliga affärer stärker den vanliga missuppfattningen att de är ofarliga.

Artikeln innehöll tidigare felaktig information om att värktabletter med acetylsalicylsyra ingick i studien.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev