Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Veterinäranställda behandlas med Tamiflu

Publicerad: 1 mars 2006, 14:46

Fem anställda på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala behandlas nu med antivirusläkemedlet Tamiflu. De obducerade fyra döda viggar utan att bära tillräcklig skyddsutrustning.


Efter att de fem anställda undersökts i Uppsala igår, togs beslutet att ge dem Tamiflu i förebyggande syfte. Enligt säkerhetsrutinerna på SVA ska alla djur som misstänks bära på smittsamma och farliga sjukdomar obduceras i ett särskilt säkerhetslabb med undertryck och kokat avlopp. Personalen ska bära heltäckande skyddskläder inklusive overall och huva.

Men de fyra döda viggarna - varav två visade sig vara smittade med ett aggressivt fågelinfluensavirus - som hittades utanför Oskarshamn obducerades inte under tillräckligt säkra former.  Carl Hård af Segerstad, chef för avdelningen för patologi på SVA, säger att man inte bedömt riskläget som tillräckligt högt för att använda den dyrare och besvärligare skyddsutrustningen.

- Vi obducerar vilda fåglar varje dag och kan inte rutinmässigt göra det under allra högsta säkerhet. Viggarna obducerades på dragbänk, och personalen bar munskydd, mössa, förkläde och handskar. I framtiden kommer alla döda fåglar från områden där vi misstänker att fågelinfluensan finns att obduceras under högsta säkerhet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev