onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

VGR inför slutenvårdsdos – anställer farmaceuter

Publicerad: 2 oktober 2015, 08:57

Västra Götalandsregionen inför dos för sjukhuspatienter för att öka patientsäkerheten och frigöra tid för sjuksköterskorna.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Vi vet att det finns mänskliga felkällor i läkemedelshanteringen. Det händer att man plockar fel och delar ut fel läkemedel, säger Marie Rasmuson, funktionssamordnare på Sjukhusapoteket VGR till Svensk Farmaci.

Patienter som är inlagda för sjukhusvård under mer än två dygn kan bli aktuella för slutenvårdsdos, om de har en stabil medicinering och många perorala läkemedel. Enligt sjukhusapoteket innebär det att slutenvårdsdos framför allt blir aktuell på avdelningar som medicin, neurologi, geriatrik och psykiatri medan det är mindre troligt att det blir vanligt på intensivvårdsavdelningar där man använder mycket intravenösa läkemedel.

Införandet berör cirka 3 600 vårdplatser. De fyra största sjukhusen i regionen ska förses med dosmaskiner som nu ska upphandlas.

– Vi vill göra det här i egen regi för vi ser det som en fördel att vi själva har kompetens i vår egen organisation, säger Marie Rasmuson till Svensk Farmaci.

Västra Götalandsregionen kommer att anställa både farmaceuter och annan driftspersonal.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev