Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Viktminskningspreparat ofta orsak till akutbesök

Publicerad: 15 oktober 2015, 05:53

Foto: Thinkstock

Kosttillskott för att bland annat gå ner i vikt och få mer energi uppskattas varje år att bidra till fler än 20 000 besök på akuten i USA, enligt en studie i New England Journal of Medicine.


Naturläkemedel, vitamintabletter och andra typer av komplementära produkter klassas som kosttillskott i USA. De används av många, men kunskapen om biverkningar är låg eftersom tillverkarna endast behöver rapportera allvarliga negativa händelser. I en ny studie försöker forskare kartlägga risken för biverkningar av kosttillskott.

Forskarna uppskattar att 23 000 människor i USA varje år behöver uppsöka akutsjukvård på grund av kosttillskott. De har räknat fram siffran utifrån statistik om 3 667 besök på 63 akutmottagningar i landet mellan 2004 och 2013. De uppskattar att fler än 2 000 personer varje år behövde läggas in på sjukhus.

Flest akutbesök uppskattas gruppen unga vuxna, mellan 20 till 34 år, stå för. Barn under fyra år var den näst största gruppen som behövde uppsöka akutvård, när de i ett obevakat ögonblick råkat få i sig något kosttillskott.

När forskarna uteslöt barn som råkat äta kosttillskott, var naturläkemedel eller andra komplementära kosttillskott de som stod för två tredjedelar av alla akutbesök. Viktminskningsprodukter och prestationshöjare låg bakom drygt 35 procent av besöken och gav ofta upphov till reaktioner så som hjärtklappning, bröstsmärta och onormalt hög hjärtrytm.

För äldre var problem med att svälja kosttillskotten den vanligaste orsaken till besöket på akuten. Medan det finns en rekommendation från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, när det gäller storleken på läkemedel, finns inget sådant för kosttillskott.

Forskarna påpekar att antalet uppskattade negativa händelser på grund av kosttillskott troligtvis är högre, eftersom patienter inte alltid berättar att de äter kosttillskott och läkare kanske inte uppfattar att biverkningen kan bero på det.

Forskarna anser att deras studie kan ge kunskap till insatser för att minska risken för negativa händelser.

Läs mer i abstract:

Andrew Geller med flera. Emergency Department Visits for Adverse Events Related to Dietary Supplements. New England Journal of Medicine, publicerad online 14 oktober 2015. Doi: 10.1056/NEJMsa1504267

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev