Läkemedel
Vill ha undantag för ebolaläkemedel
Publicerad: 30 januari 2015, 13:41
Socialstyrelsen tar det säkra före det osäkra och utesluter inte framtida fall.
Ämnen i artikeln:
LäkemedelI början av veckan ansökte Socialstyrelsen hos Läkemedelsverket om att få använda det icke godkända preparatet Avigan (favipiravir) för eventuellt framtida ebolapatienter.
– Vi tror inte att det plötsligt nu har blivit något större behov av det här läkemedlet. Men man vet ju aldrig. Om vi har otur så får vi ett importfall även om risken borde sjunka nu när epidemin håller på att avta, säger Ulf Törnbladh, specialist i infektionssjukdomar och medicinsk sakkunnig vid Socialstyrelsen, till Dagens Apotek.
Han är tydlig med att det inte finns någon läkemedelsbehandling med vetenskapligt dokumenterad effekt mot ebola men en patient i Frankrike som har behandlats med favipiravir har enligt preliminära rapporter sedan tillfrisknat. Någon fallrapport har dock ännu inte publicerats.
Högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping har redan fått ett undantag beviljat från Läkemedelsverket men Socialstyrelsen vill med sin ansökan underlätta om en person med ebola skulle behöva behandling någon annanstans i Sverige.
Avigan används för behandling av influensa och är godkänt i Japan där det också tillverkas. Läkemedelsverket har ännu inte fattat något beslut i frågan men även om myndigheten skulle bevilja Socialstyrelsens ansökan får myndigheten inte beställa in ett lager av läkemedlet.
– Det är först när man får en faktisk patient med en säkerställd ebolainfektion som man kan dra igång någonting, säger Ulf Törnbladh.
I ansökan till Läkemedelsverket, eller Licensmotivering icke godkänt preparat enligt LVFS 2008:1 som den formellt heter, framgår att det är av stor vikt att en patient med ebola kan påbörja en eventuell behandling så tidigt som möjligt. Enligt Ulf Törnbladh behöver man i ett skarpt läge dock inte flyga in läkemedel från Tokyo utan Socialstyrelsen kan i stället använda sig av redan upparbetade kanaler.
– Det finns ju vissa läkemedel i Europa, förklarar han.