fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vill ha undantag för ebolaläkemedel

Publicerad: 30 januari 2015, 13:41

Socialstyrelsen tar det säkra före det osäkra och utesluter inte framtida fall.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I början av veckan ansökte Socialstyrelsen hos Läkemedelsverket om  att få använda det icke godkända preparatet Avigan (favipiravir) för  eventuellt framtida ebolapatienter.

– Vi tror inte att det plötsligt nu har blivit något större behov av  det här läkemedlet. Men man vet ju aldrig. Om vi har otur så får vi ett  importfall även om risken borde sjunka nu när epidemin håller på att  avta, säger Ulf Törnbladh, specialist i infektionssjukdomar och  medicinsk sakkunnig vid Socialstyrelsen, till Dagens Apotek.

Han är tydlig med att det inte finns någon läkemedelsbehandling med  vetenskapligt dokumenterad effekt mot ebola men en patient i Frankrike  som har behandlats med favipiravir har enligt preliminära rapporter  sedan tillfrisknat. Någon fallrapport har dock ännu inte publicerats.

Högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping har redan  fått ett undantag beviljat från Läkemedelsverket men Socialstyrelsen  vill med sin ansökan underlätta om en person med ebola skulle behöva  behandling någon annanstans i Sverige.

Avigan används för behandling av influensa och är godkänt i Japan där  det också tillverkas. Läkemedelsverket har ännu inte fattat något  beslut i frågan men även om myndigheten skulle bevilja Socialstyrelsens  ansökan får myndigheten inte beställa in ett lager av läkemedlet.

– Det är först när man får en faktisk patient med en säkerställd  ebolainfektion som man kan dra igång någonting, säger Ulf Törnbladh.

I ansökan till Läkemedelsverket, eller Licensmotivering icke godkänt  preparat enligt LVFS 2008:1 som den formellt heter, framgår att det är  av stor vikt att en patient med ebola kan påbörja en eventuell  behandling så tidigt som möjligt. Enligt Ulf Törnbladh behöver man i ett  skarpt läge dock inte flyga in läkemedel från Tokyo utan  Socialstyrelsen kan i stället använda sig av redan upparbetade kanaler.

– Det finns ju vissa läkemedel i Europa, förklarar han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev