onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Viss uppgång i antibiotikaförsäljning

Publicerad: 11 juni 2021, 08:09

Svenskarna har börjat hämta ut mer antibiotika i maj.

Foto: Getty Images

Efter en stadig nedgång sedan pandemins början ökade försäljningen av antibiotika i maj enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenLäkemedelAntibiotika

PH


I januari kunde Folkhälsomyndigheten konstatera att den totala försäljningen av antibiotika i öppenvården minskade under hela 2020 jämfört med 2019. Anledningen uppgavs sannolikt bero på att den fysiska distanseringen och andra smittskyddsåtgärder under pandemin minskade spridningen av andra infektioner.

Läs också: Onödig antibiotika till många covidpatienter 

Minskningen har fortsatt under våren men i maj steg försäljningen inom öppenvården. Jämfört med maj 2020 ligger den 7 procent högre. Mest ökade antibiotika mot luftvägsinfektioner vilket också var den som minskade mest under förra året.

– Teoretisk kan faktorer som orsakade en minskning av smittspridningen också leda till en ökning om de upphör. Inga analyser är gjorda än men det kommer vi att göra framöver, säger Ragda Obeid, utredare vid enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.

Första kvartalet 2021 minskade antibiotikaförsäljningen med 30 procent jämfört med första kvartalet 2020, mätt i recept per 1000 invånare. Försäljningen av antibiotika har minskat under flera år i rad men omfattningen under 2020 var extraordinär.

– Det är förstås bra att vi ser en minskning men det är inte helt ologiskt att tänka att siffrorna skulle kunna öka när pandemiläget förändras. Vi kommer att fortsätta att följa detta noga, säger Ragda Obeid.

I december 2020 publicerade Socialstyrelsen tillsammans med Folkhälsomyndigheten en analys med slutsatsen att den minskade antibiotikaförsäljningen inte lett till fler allvarliga infektioner som orsakats av utebliven antibiotikabehandling.

Se mer av statistiken från Folkhälsomyndigheten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev