Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vissa landsting bunkrar Tamiflu - andra litar på nationellt lager

Publicerad: 13 maj 2009, 09:51

Vissa landsting saknar nästan helt egna lager av virus­hämmande läkemedel för en pandemi. Andra har bunkrat tusentals förpackningar, visar nya uppgifter som Dagens Medicin och Dagens Apotek har tagit fram.


De flesta landsting har valt att själva hålla egna särskilda lager av virushämmande preparat, trots att det finns ett nationellt lager som ska täcka hela landets behov vid en pandemi. Landstingen vill snabbt kunna tillgodose patienters och vårdanställdas behov vid en akut situation.

Hur mycket de olika landstingen lagrar inför en eventuell pandemi varierar kraftigt. Uppsala har till exempel bara elva lagrade förpackningar av det virus­hämmande preparatet Tamiflu.

– Om en pandemi bryter ut räknar vi med det nationella lagret, säger Göran Günter, överläkare vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Region Skåne, däremot, har hela 20 000 lagrade förpackningar av Tamiflu och Relenza.

År 2007 skickade Socialstyrelsen ut en enkät för att ta reda på hur mycket Tamiflu de olika landstingen lagrade.

Då var det två landsting, Jönköping och Västmanland, som inte hade något lokalt lager av virushämmande läkemedel över huvud taget. Mest lagrade Region Skåne och Stockholms läns landsting som båda hade 12 000 förpackningar, eller kurer, var i beredskap.

Dagens Medicins uppföljning visar att skillnaderna kvarstår. Jönköping har fortfarande inget lokalt pandemilager. Västmanland har köpt in 50 extra askar Tamiflu, men gjorde det först härom­veckan med anledning av svininfluensan, influensa A(H1N1). Skåne har däremot ökat på och har nu alltså 20 000 kurer medan Stockholm ligger kvar på 12 000 kurer.

Åsa Hallgårde, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen, anser att landsting bör ha en viss egen läkemedelsberedskap.

– I och med att smittan sprider sig fort vid en pandemi är det rimligt att landstingen har egna lager, säger hon.

Däremot inte sagt att ett större lager alltid är bättre, anser Åsa Hallgårde, eftersom ett stort lager sannolikt innebär att dyra läkemedel måste kasseras förr eller senare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev