onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vitaminer hjälpte inte mot tbc

Publicerad: 1 juni 2009, 08:53

Vitamin D gav inte bättre prognos vid tuberkulos, tbc, i en ny studie. Forskarna som står bakom tror dock att de kan ha använt för låg dos.


Tidigare forskning har visat att D-vitamin är involverat i immunsvaret mot bakterien Mycobacterium tuberculosis och det antas ibland att D-vitaminbrist ökar risken för att drabbas av tbc.

Svenska och danska forskare har nu undersökt om tillskott av D-vitamin kan förbättra prognosen för den som redan insjuknat.

I studien ingick 365 vuxna patienter med tbc som behandlades för sjukdomen. Av dessa genomgick 281 hela studien.

Patienterna lottades till att antingen få ett extra tillskott av på 100 000 internationella enheter cholecalciferol (vitamin D3) eller placebo.

Ett år efter att behandling inletts var andelen personer som avlidit ungefär lika hög i de två grupperna. Bland dem som fått extra vitaminer hade 30 av 187 patienter avlidit efter 12 månader. I kontrollgruppen hade 24 av 178 patienter avlidit.

Forskarna drar slutsatsen att D-vitamin inte förbättrar prognosen för tbc-patienter. De lägger dock till att dosen som användes i undersökningen kan ha varit för låg.

Studien är publicerad i tidskriften American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

I en ledarkommentar i samma tidskrift uppges att fler liknande studier är på väg och att sista ordet om vitamin D för behandling av tbc ännu inte är sagt.

Från Sverige har Per Gustafson vid Lunds universitet deltagit i studien.

Läs abstract:

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2009; 179 843-850

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev