Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vitaminer ökade inte överlevnad

Publicerad: 5 november 2012, 16:00

AHA 2012 Manliga läkare som lottades till att ta multivitaminer fick varken skydd mot hjärt-kärlsjukdom eller minskad risk att dö i förtid, enligt en ny studie.


Nu kommer nya data från den stora randomiserade studien Physicians’ Health Study II.

Den här gången har forskarna tittat närmare på om ett dagligt tillskott av multivitaminer skyddar mot olika typer av hjärt-kärlrelaterade händelser, jämfört med placebo.

Svaret är ett tydligt nej.

Efter i snitt elva års uppföljning var den sammantagna förekomsten av icke-dödlig stroke, icke-dödlig hjärtinfarkt och kardiovaskulär död den samma i bägge grupperna.

Forskarna såg inte heller någon skillnad när de analyserade förekomsten av stroke, hjärtinfarkt och kardiovaskulär död var för sig eller vid analys av den totala överlevnaden.

Och utfallet var inte annorlunda när man tittade på deltagare som hade respektive inte hade hjärt-kärlsjukdom när studien startade.

Forskarna bakom studien påpekar att multivitaminer bör användas för att motverka brist på näringsämnen och möjligen för andra ändamål. En annan analys av samma studie visade till exempel att multivitaminer tycktes ge en något minskad risk för cancer, se länk härintill.

I studien ingick totalt 14 641 manliga läkare i USA som var minst 50 år då de inkluderades.

Läs abstract till studien:

■ Howard Sesso med flera. Multivitamins in the Prevention of Cardiovascular Disease in Men. The Physicians’ Health Study II Randomized Controlled Trial. Jama, publicerad online den 5 november. DOI:10.1001/jama.2012.14805

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev