Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Vitaminer skyddade läkare mot cancer

Publicerad: 19 oktober 2012, 09:51

Foto: Photos.com

Medelålders manliga läkare löpte en något minskad risk att insjukna i cancer om de lottades till att ta dagliga multivitamintabletter, enligt en ny studie i tidskriften Jama.


Det är ett amerikanskt forskarlag som följt upp deltagare i Physians’ Health Study II, där nyttan av flera olika typer av näringstillskott undersöktes enligt ett randomiserat upplägg.

Efter i snitt elva års uppföljning var den årliga andelen deltagare som insjuknat i cancer 1,70 procent bland dem som tagit vitaminer, jämfört med 1,83 procent bland dem som lottats till placebo. Det motsvarar en relativ riskminskning på 8 procent.

Forskarna kunde dock inte se några statistiskt signifikanta skillnader mellan grupperna när det gällde insjuknande i enskilda cancersjukdomar, som prostatacancer och kolorektal cancer. Inte heller fanns det någon signifikant skillnad vad gäller dödlighet i cancer.

Studien omfattade totalt 14 641 manliga läkare som var minst 50 år då undersökningen startade.

En faktor som begränsar tolkningen av resultaten är att flera typer av tillskott testades samtidigt, påpekar forskarna bakom  studien. Det gör att slumpens inverkan på resultaten blir större.

Tidigare resultat från Physicians’ Health Study II har visat att tillskott av vitamin C och E inte skyddade deltagarna från att insjukna i cancer eller hjärt-kärlsjukdom.

Läs hela originalstudien:

■ Michael Gaziano med flera. Multivitamins in the Prevention of Cancer in Men. The Physicians’ Health Study II Randomized Controlled Trial. Jama, publicerad online den 17 oktober 2012. DOI:10.1001/jama.2012.14641

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev